Make your own free website on Tripod.com

 

 

Tajna Balkana:
Neimari Nove Srpske Drzave 

Srpsko Novo Sranjeebruara 1996, u Srbiji je izaslo drugo izdanje monografije o geopolitici pod naslovom "Tajne Balkana". Prvo izdanje izaslo je godinu dana ranije i nije izazvalo gotovo nikakve reakcije u srpskim ucmalim intelektualnim krugovima. Mi svjedocimo o tom izdanju na osnovu clanka Ivana Colovica - "Tisina".

Jedan od osnivaca i glavnih proponenata GEOPOLITIKE je nacisticki general Haushofer, profesor geografije na Minhenskom Univerzitetu tokom Nacisticke uprave. Geopolitika se bazira na teoriji da je drzava ziv organizam i kao takva se neprekidno bori za svoj opstanak. Osvajanje novog zivotnog prostora osnovni je uzrok za sukobe medu drzavama. To je eksplicitno opravdavanje agresivnog nacionalizma i ekspanzionizma ratom. Geopolitika je oficijelna doktrina Hitlerovog nacistickog rezima, nacinjenog nad teorijama prava na ekspanziju njemacke nacije kao genetski superiornije nad ostalima. Te teorije su proizvele najvece zlocine ne samo u Drugom Svijetskom Ratu vec u citavoj modernijoj ljudskoj istoriji.
Haushofer je izdao svoje djelo tokom 1943. Nakon rata mu je sudeno u Nirnbergu i optuzen je kao ratni zlocinac. Konacno, oslobodio je svijet samoubistvom.

Srpsko "Novo" Pravo

Srpsko Novo PravoNamjera izdavaca kompilacije "Tajna Balkana" napisana je u njenom uvodnom djelu:
"da poducava dolazece generacije o zivotnom prostoru nacije i realnim znacajkama tog prostora u globalnom smislu".
Vrac i idejni vodja "mladih srpskih intelektualaca", kako sama knjiga kaze, pravas i ekstremist Dragos Kalajic, dodaje da su poruke knjige upucene
"graditeljima nove srpske drzave formirane u ratu", te da je zbog: "tekucih geopolitickih karakteristika otadzbine Srbije neophodno odrzati permanentnu borbenu gotovost srpske nacije i odgovarajuci obrazovni sistem vrijednosti koji ce odrzavati takvu klimu" u nebeskoj naciji.

Nije tesko prepoznati kakav to sistem priziva Kalajic.
Na stranicama pomenute knjige mogu se naci i djela nekih stranih geopoliticara izmjesani sa umotvorinama domacih nadriistrzivaca sa beogradskog Univerziteta, kao i clanci penzionisanih cetnickih generala.

Sjeme nije moglo pasti na plodnije tloSjeme nije moglo pasti na plodnije tlo. Sve sto je potrebno za njegov razvoj sada je tu: najcrnja ideologija oficijelnog i neoficijelnog karaktera furana drzavnom propagandom kao najvisi nacionalni program, kvazinaucne nebuloze koje rehabilitiraju geopolitiku kao najsvetiju nauku ... tu su price i pricice o narodu "kopna i mora" ... o "ponosnim marincima" sljeglim sa planine i okrenutim protiv "udvornickog mentaliteta" onih koji zive u ravnici i koji bi trebali biti istrjebljeni. Tu su pricice o BARBARIMA koji mogu injektirati "svjezu krv" u tkivo stare nacije? Tu su nebuloze o boljim i losijim nacijama ... o nekim drzavama koje imaju nekakvo pravo da se teritorijalno sire na racun drugih manje vrijednih nacija i to po bilo koju cijenu - a sve to naravno u ime nekakve nauke, nekakve nacije ili nekakvih misticnih manifestacija ... rezultat takve nauke je potpuno opravdavanje ratova, zlocina, etnickog ciscenja i konacno unistenje odredenih nacija. Konacan zavresetak je stvaranje nacisticke, fasisticke i rasisticke:
"ciste srpske drzave"?

U Hitlerovoj Njemackoj geopolitika je jednostavno progutala sve ostale naucne discipline i ucinila da jedna pseudo nauka dobije puni izraz drzavne ideologije - Nacisticke ideologije. Najzabrinjavajuca stvar je ta da je izdavac pomenute knjige Studentski Kulturni Centar i da je izdavanje finansiralo Srpsko Ministarstvo Obrazovanja. Ideja poduhvata je da knjiga postane obavezno stivo za brojne teme na beogradskom Univerzitetu sto je cak i potvredeno potpisom Poglavnika Fakulteta Politickih Nauka Srbije.

Arkan na Poslu - Pravi Srpski Junak !!!Sve to pokazuje do kog se intenziteta ekstremno pronacisticko pravo udomilo pod krilom srpskog ratnog nacionalizma. Taj Nacizam je promovisan u intelektualnim krugovima srpskog Novog Prava, uz otvoreno pomaganje od strane vladajucih struktura. U dijalogu sa ruskim Pravasem Aleksandrom Duginom, Dragos Kalajic zakljucuje: "mi, narod prava, trebamo danas zaustaviti svoje neprijateljstvo prema komunistima, racunajuci na to da su te snage danas vec pretrpile znacajnu transformaciju u pozitivnom smislu, sto znaci da su danas komunisti nasi potencijalni saveznici".
Dugin se potpuno slaze i odgovara:
"Danasnji nacional-komunizam je nova politicka realnost ... po svojoj prirodi on je blizi konzervativnim revolucionarima Njemackog pokreta, vise nego boljsevicima".

Mastovite Postanske MarkiceObadva vise neprijateljstva ispoljavaju prema nekakvom Novom Svijetskom Poretku, kozmopolitizmu, liberalizmu, Americi i nekakvim Mondijalistickim Snagama - nego prema fasistima, Hitleru i geopolitici? Srpski rat, po njima, pocetak je velikog sukoba protiv "snaga zla" i odbrane Evrope od agresije Novog Svijetskog Poretka i infiltracije Islama... I, eto, to je krajnji proizvod srpskog populistickog pokreta zapocetog demonstracijama i barikadama 1990-e godine. Ujedinjenje Crnog i Crvenog kao simbola smrti i krvi. Potstrekavano i podrzavano u intelektualnih krugovima i vaznim kulturnim i naucnim institucijama, asocijacijama i skrivenim centrima moci oko srpskog predsjednika. To cudoviste, potuceno ali ne potpuno, pijano od orgijanja i nasilja, dolazi ispod krila srpskog drzavnog nacionalizma u nastojanju da nekako prezivi i da prikupi nove snage...

Ulazak geopolitike kao naucne discipline na beogradski Univerzitet, sa potpisom srpskog ministra obrazovanja uopste i ne iznenaduje. Novo Srpsko Pravo vise nije marginalna pojava. Prodrlo je duboko u sve sfere nauke, kulture i spiritualnog zivota. Te bolesne i i opasne ideje odrazavaju oblike burne buducnosti pune teskih sudenja i procesa na medunarodnim ratnim sudovima.

ln400.gif (1105 bytes)

Autor originalnog clanka "Tisina" je pisac i urednik srpskih novina: "Pravo na Rec" - zivi u Beogradu.

 

feral_logo.gif (2657 bytes)
Split, Februar 26, 1996

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back