Make your own free website on Tripod.com

 

Ulica "Miro Baresic"?

SPOMENIK PISANJU U RUKE?

Izvan Hrvatske je INTERPOLnamo da je 47 godina star, da je roden u selu Dubravice kod Skradina i da se nedavno vratio sa zenom i cetvoro djece, iz Paragvaja, gdje je zivio pod laznim imenom Juan Mendensson. Odmah nakon povratka u Hrvac(ts)ku postao je clan hrvatske vojske i dat mu je apartman u Sibeniku.
Da li stvarno znamo sta za nas predstavlja Andelko Brajkovic:

heroj ili bezvrijedni teroristicki skam?

Vladimir Rolovic nekadasnji Jugoslovenski ambasador u Svedskoj, vise ne moze dati svoje misljenje po tom pitanju. Andelko Brajkovic u saradnji sa nesto poznatijim Mirom Baresicem, pucnjima u glavu, svirepo je ubio Rolovica 1971 u dramaticnom dogadaju unutar zgrade Yugoslovenske ambasade u Stokholmu.

Jednu od tri rane koje je ambasador imao na glavi, nanio je Brajkovic tako sto je gurnuo cijev pistolja u njegova usta da bi pucao u mozak.

U dokumentaciji sa sudenja zabiljezen je sljedeci dijalog izmedu sudije i optuzenog Brajkovica:

Da li ste se uprljali krvlju dok ste vezivali ambasadorova usta?

Ne, uprljao sam se krvlju dok sam vezivao njegove ruke i noge.

Je li vam iko rekao da zavezete ambasadora?

Ne, niko mi nije nista rekao. Kazao sam mu da lezi mirno ali on nije slusao. Ucinilo mi se da me nije razumio i posto je nastavio da se otima ja sam ga zavezao.

Kako ste ga vezivali?

Uzeo sam najlonski konopac i zavezao mu ruke i noge. Od toga sam se sav umazao krvlju jer je obilno krvario. Otisao sam onda do prozora pisao sam na svoje ruke i obrisao ih od zavjesu na prozoru. Vratio sam se i pokusao da telefoniram. Cijelo to vrijeme Miro Baresic je cuvao vrata... kad sam se ponovo vratio do ambasadora ispalio sam drugi metak...

ULICA ZA MIRU BARESICA

Izmedu Baresiceve teroristicke proslosti (djelimicno ociscene pisanjem u ruke) i njegove hrvatske idilicne sadasnjosti jedina materijalna veza je INTERPOLOV dossier sacinjen 1972 nakon njegovog bijega iz Svedskog zatvora, kasnije prosiren 1994 i bice vrijedeci do 1999! Sve drugo iz njegove realnosti je realizacija romanticnog sna o slobodnoj i nezavisnoj hrvatskoj drzavi za koju je on patio u progonstvu. Ili je to samo suplja fraza koja se prezentira javnosti?

Da nisam ubio koljaca Rolovica, ja nikada ne bih bio u mogucnosti da imam cetvoro djece sa domorotkinjom iz Paragvaja. (???)

feral_govance.gif (1405 bytes)  feral_govance.gif (1405 bytes)  feral_govance.gif (1405 bytes)  feral_govance.gif (1405 bytes)  feral_govance.gif (1405 bytes)

To je naslov clanka NACIONALA u kojem novinar, sa prepoznatljivom dozom gluposti, pokusava da opise "bozicnu atmosferu u toplom porodicnom domu koji je dodijeljen Brajkovicu odmah nakon njegovog povratka u Hrvatsku".

Nasli smo i podatak da je Brajkovic proslog proljeca, nakon njegovog povratka u zemlju, bio kratko zadrzan od hrvatske policije zbog INTERPOLOVE potjernice i poveceg dossier-a.
"Nesporazum je vrlo brzo rijesen",
i kako je sam Brajkovic izjavio,
"nesporazum je bio, vise, administrativnog karaktera" (???)

Cak nije vazno ni to sto on vise ne moze prijeci hrvatsku granicu - jer, izvan Hrvatske je INTERPOL.

Miro Baresic, Brajkovicev pomagac u ubistvu Vladimira Rolovica, vec ima svoju ulicu u Splitu. Hrvatska je na pocetku najprije obavijestena o misterioznoj smrti Mire Baresica. Muzicki festival u Zadru imenovan je njegovim imenom i organizovan je odmah i fudbalski turnir u njegovu cast. Kasnije su pustane spekulacije kako je on jos ziv ali se skriva i kako je to skrivanje, kao, "u interesu drzave"... sve to je pomoglo glamuroznom pakovanju viteske karizme Mire Baresica.

Intervju sa Antom Stojanovom u dva nastavka, nedavno je objavila Nedeljna Dalmacija. Stojanov je takode ucestvovao u ubistvu ambasadora Rolovica. Stojanov je na prvom sudenju optuzen na cetiri godine da bi na drugom sudenju kazna bila produzena na sedam.

Nasli smo da Stojanov zivi "inkognito" na nekom mjestu na jugu Hrvatske i da,
"javnost ne moze znati njegovu adresu zbog INTERPOLA."

ln400.gif (1105 bytes)

Hrvac(ts)ki Dzordz WasingtonREVIZIJA MITA

Internacionalni kriminalci su "u ime neovisne Hrvatske" pretvoreni u nacionalne heroje, mozda jos ne ali takvo nekontrolirano posvecivanje kulta drzave mora nas odvesti u iracionalno i sigurno je da cemo uskoro imati hrpu mitologijskih problema tipa Brajkovic, Baresic i slicni. Ako su takvi mitovi uspostavljeni u ime drzave i ako zahtjevaju reviziju znaci li to da je neizbjezna i revizija drzave? Revizija hrvatskih mitova bice neizbjezna jer imamo nacionalne heroje cije staze su prekrivene lesevima?

Iz bogatog iskustava unistavanja mermera i bronze na ovim prostorima mogli smo nauciti da promovisanje nepozvanih u nacionalne heroje moze biti veoma odvratno, ali da njihovo nasilno uklanjanje moze biti jos odvratnije.

Izuzetak su nacionalni heroji koji vec prije toga pokazu dozu samokritike kao Andelko Brajkovic koji je sam priznao da je popisao svoje ukrvavljene ruke.

Nakon svega ostaje pitanje:

Ko ce podici spomenik tom pisanju?

feral_logo.gif (2657 bytes)
Split, Januar 08, 1996

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back