Make your own free website on Tripod.com

 

f_franz.jpg (14132 bytes)Doktor Franjo Tudjman

Hrvatski Dzordz Vasington ?

bespuca povijesne glupostiumunski diktator Nicolae Ceausescu imao je obicaj da sam sebi salje rodendanske cestitke sa potpisom Engleske Kraljice. Njegov kolega Franjo Tudman otpoceo je sa snimanjem dokumentarnih filmova o svom istorijskom znacaju.

Kao sto Kraljica nikada nije izgovorila: "Sretan rodendan, Nicky!", tako ni Amerikanci nikada nisu vidili nekakav dokumentarac sa ponizavajucim naslovom: Hrvatski Dzordz Vasington.

Mi, kojima je dokumentarac prezentiran na Hrvatskoj Televiziji, nismo uopste iznenadeni tom americkom verzijom preseravanja Obrada Kosovca. Bilo bi vrlo zamarajuce, odvratno i besmisleno ponavljati sve lazi koje su izgovorene direktno u kameru kroz rijeci naratora americkog glumca Martin Sheen-a. Medutim, pored sve te odvratnosti i besmislenosti, bilo bi vrlo glupo zanemariti ovaj dokumentarac i odbaciti ga kao beznacajan sa mnogim drugim djelima ili nedjelima koja velicaju naseg VELIKOG BRATA.

Osnovni Tudmanov problem je da on ne moze da se pomiri sa sobom, i sto tvrdoglavo vjeruje da svoj zivot moze promjeniti prepravljanjem svoje biografije. Taj problem ne bi uopste zabrinjavao kada bi mogao biti cuvan za Tudmana samog i unutar nekakvih realnih razmjera - tek da pasuje na jedan terapijski kauc. Tudmanove lazi, medutim, nisu samo propagandni trik. Njegovo laganje je patolosko i on, kao svaki bolestan covjek, mora najprije da ubijedi sebe da je zdrav. Kao takav, on se moze osjecati zdravim jedino ako svoje osobne lazi pretvori u nedodirljive istorijske istine. Ali kad Tudman pokusa da nama svima podvali svoja sopstvena protivrjecja i kad pokusa da svoj osobni problem pretvori u nacionalnu platformu - tad terapijski kauc postaje pretjesan i bolest, sama po sebi, postaje nacionalna i univerzalna. Tudman se tom terapijom mozda moze osjecati malo bolje ali ostatak Hrvatske se time osjeca definitivno gore!

Idioti HTV-a
Obrad Kosovac - Zna se!

Bolest je postala gotovo ocita na kraju dokumentarca, kada je Martin Sheen stigao do bolnice "Walter Reed" i rekao:
"Na vrhuncu svog uspjeha, Tudjman se iznenada razbolio. Otisao je u Vasington na specijalne pretrage ali prava dijagnoza nije nikada uspostavljena".

Ako ta laz pomaze pacijentu da se osjeca bolje, onda neka mu bude, ali nikada nisam cuo da je neko prosao pretrage i terapiju bez uspostavljene dijagnoze.

f_feral_logo.gif (2657 bytes)
Split, Avgust 03, 1997

Citaj FERAL, civil !

 

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back