Make your own free website on Tripod.com

 

Bozidar Vucurevic

Sjajan hercegovacki politicar i teoreticar, visoko naobrazovani gospodin i vrsni poznavalac bosanskih prilika

(izvodi iz intervjua)

boza zvani PUBozidar Vucurevic, tvrdoglavi obozavaoc Radovana Karadzica, kljucni je kriminalac SDS-politike za Istocni Bunker Republike Srpske. Izabran je od srpskog naroda 1990, oko prvih post-komunistickih izbora u Bosni. Bio je takode biran i za predsjednika "Srpskog Autonomnog Regiona Istocne Hercegovine" (ako ste ikada culi za tu vrsnu instituciju).

Razgovor sa Vucurevicem poceo je njegovim izjavama da je:
"Mate Boban bio grandiozan Hrvat, grandiozan patriot, grandiozan covjek i politicar, jedan od rijetkih koji su uvjek odrzali svoju rijec. Hrvatska kao i hrvatska-Hercegovina (?) izgubili su jedno grandiozno djelo tom smrcu"

Slijede dva grandiozna navoda iz tog grandioznog intervjua:

"Susreo sam se sa Matom Bobanom 1992 u Grudama, u vrijeme najzescih sukoba izmedu Srba i Hrvata. Nas prvi kontakt ostvaren je kroz ONE kanale, ali u ovom momentu o tome ne zelim govoriti. Mada nijedan od nas nije veoma obdaren, ipak smo nekako shvatili da nas medusobni rat ne vodi nikud. I Hrvati i Srbi su krscani i originalni stanovnici zemlje (???), i nase medusobno klanje i proganjanje ne vodi nikamo (kao da postoji neko klanje i proganjanje koje bi moglo nekud voditi). Obojica smo vjerovali da ima dovoljno prostora u ovom regionu za oba nasa naroda (???), i da su "samo neke nesrecne okolnosti" dovele nasa dva naroda u medusobni rat. Na nasem prvom sastanku raspravljali smo moguce posljedice rata izmedu Hrvata i Srba u Hercegovini. Raspravljali smo samo stvari od lokalnog znacaja. Ja nisam imao mandat (od UDBE) da govorim u ime citave Bosne jer to je bio samo prvi kontakt i uvod za Susrete na vecem nivou Ja vjerujem da ni Boban u tom momentu nije imao odobrenje za bilo kakve konkretne akcije.

Shvatili smo da medusobni rat ne vodi nikud

ball_white.gif (858 bytes) Sta smo konkretno razgovarali bila je diskusija o podjeli Hercegovine. Ponudio sam Bobanu obustavu neprijateljstava i dogovor o uspostavi Srpsko-Hrvac(ts)ke granice u Hercegovini.

ball_white.gif (858 bytes) Boban me je pitao kuda bi po mom misljenju trebala ici ta granica?

ball_white.gif (858 bytes) Predlozio sam najprirodnije rijesenje - rijeku Neretvu. Time bi Hrvati dobili desnu obalu a Srbi lijevu.

ball_white.gif (858 bytes) Boban je onda pitao sta sa Muslimanima?

ball_white.gif (858 bytes) Odgovorio sam mu da taj polu-narod treba da ide izmedu - u Neretvu!

Obojica smo se smijali mojoj dosjetki, pijuckali smo kafu i dogovorili se da nastavimo te pregovore u krevetu ispod cistih bijelih plahti. Boban je to objenozno prihvatio"...

ln400.gif (1105 bytes)

Upitan od novinara da li je susret Boban-Karadzic (koji je uslijedio ubrzo nakon susreta Boban-Vucurevic na aerodromu u Gracu u Austriji), uprilicen na temu podijele Bosne izmedu Srba i Hrvata - Vucurevic je odgovorio:
"Odrzano je mnogo drugih susreta koji su mnogo vazniji od toga u Gracu. Taj susret je organizovan kao testiranje situacije. Naime, Hrvatska nam je predlozila da se nadalje sastajemo na Brionima jer bi na taj nacin nase intimne susrete mogli drzati u potpunoj tajnosti. SDS nije nikako mogao prihvatiti taj prijedlog jer su Brioni toliko povezani sa Titovim imenom i mi smo to glatko odbili (?). Na kraju je odluceno da se sljedeci susret odrzi na teritoriji Austrije gdje se moze obezbjediti dovoljno tajnosti i intime.
Za mene je bio puno znacajniji sastanak odrzan u policijskom resortu u Herceg Novom gdje su se susrele delegacije Srba i Hrvata sa teritorije Bosne i Hercegovine.

Delegacije su predvodili:

ball_white.gif (858 bytes)  Mate Boban
ball_white.gif (858 bytes)  Jadranko Prlic i
ball_white.gif (858 bytes)  Ante Roso ispred Hrvata

ball_white.gif (858 bytes)  Radovan Karadzic
ball_white.gif (858 bytes)  Momcilo Krajisnik
ball_white.gif (858 bytes)  Nikola Koljevic
ball_white.gif (858 bytes)  general Mladic
ball_white.gif (858 bytes)  general Gvero i
ball_white.gif (858 bytes)  general Milanovic ispred Srba

Raspravljali smo znacajna politicka i vojna pitanja pa cak i pitanje srpske pomoci Hrvatima u njihovom ratu protiv Muslimana. Dogovor oko pomoci takve vrste stavljen je u efekt u zonama Zepca, Mostara i Brckog ... Za mene je taj susret bio vazniji od onog u Austriji - susret u Herceg Novom trajao je devet sati. Politicari i vojnici su tokom tog perioda razgovarali najprije zajedno, pa zatim odvojeno i ulozeno je mnogo truda oko svih pitanja...

Obojica smo se smijali mojoj dosjetki i pijuckali smo kafu

Na kraju je sve poslo naopako nakon mijesanja stranaca koji su primorali Hrvate na neprirodnu asocijaciju sa Muslimanima - na nekakvu federaciju koja je neodrziva i nemoguca. Mate Boban mi je otvoreno rekao da on Zapadnu Hercegovinu zeli prikljuciti Hrvatskoj i ja sam ga u tome u potpunosti podrzavao".

ln400.gif (1105 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back