Make your own free website on Tripod.com

 

VRIJEME KAD SE SVODE RACUNI

UHAPSEN JOZO PERIC-TUKESA,
VLASNIK FIRME RENNER

Jan. 18 1999
MOSTAR (RTVMO) - Iz kabineta Ministra unutrasnjih poslova HNK, Dragana Mandica saopsteno je danas da je policija, u redovnim akcijama suzbijanja kriminala, lisila slobode lica za koje postoji osnovana sumnja da su ucestvovale u procesu organizovanja medjunarodnih kriminalnih puteva.

   Tokom navedenih aktivnosti, priveden je i gospodin Jozo Peric, zvani Tukesa, vlasnik firme "Renner"; stoji uz ostalo u saopstenju za javnost iz kabineta ministra unutrasnjih poslova HNK.  

rtvmo

ln400.gif (1105 bytes)

revija - SLOBODNA BOSNA

HRVATSKA ZAJEDNICA SVERCER-BOSNA

Spektakularno hapsenje najmocnijeg Hrvata u Stocu Joze Perica Tukese, vlasnika trgovackog koncerna Renner, prva je velika akcija hercegovacke policije protiv organiziranog sverca i kriminala, ali , najavljuje nasa novinarka, ne i posljednja:

NAKON STO JE U PROSLU SUBOTU UHAPSEN PERIC, DESETINE HERCEGOVACKIH NADRI-TRGOVACA POBJEGLO JE U DALMACIJU ILI ZAGREB...

Jan. 23 1999
pise: Suzana Mijatovic

ball_white.gif (858 bytes) Jozo Peric Tukesa vec godinama je bio jedina stvarna vlast u Stocu.
ball_white.gif (858 bytes) Uz Perica, 'uhiceno' je jos 15 njegovih najblizih suradnika a inspektorski timovi zatvorili njegove radnje i otpoceli opseznu istragu.
ball_white.gif (858 bytes) Novi ministar zupanijske policije Dragan Mandic rastjerao je kadrove glupavog Valentina Corica i najavio bespostedni rat organiziranom kriminalu i svercu.

ZASJEDA KOD CAPLJINE

MANDIC NAJAVIO RAT KRIMINALUlasnik Renner-a, Jozo Peric Tukesa prototip je poslijeratnog bosanskohercegovackog businessmena koji je svoje financijsko carstvo izgradio na klasicnom svercu. Prije samo mjesec dana, okruzen gomilom svojih tjelohranitelja, cinio se apsolutno nedodirljiv.

Upravo u to vrijeme, a sto je SB iz vrlo pouzdanih izvora nedavno nezvnicno potvrdjeno, akcija hapsenja Joze Perica i njegovih najblizih suradnika precizno je i u najvecoj tajnosti planirana.

Pripadnici hrvatskog dijela specijalne policijske postrojbe MUP-a Hercegovcko-neretvanske zupanije uhapsili su Jozu Perica u subotu, 16.januara, na dijelu puta izmedju Stoca i Capljine. Policijska zasjeda na cesti postavljena je ranije, na temelju dojave o njegovom kretanju i tako je opasnost od eventualnog oruzanog incidenta (vrlo izglednog u slucaju da je hapsenje izvrseno u Stocu), znatno umanjena. Osim Perica, u akciji je koja je izvedena istog dana, uhapseno je jos 15 osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u procesu organiziranja medjunarodnih kriminalnih puteva, ali njihov identitet jos uvijek nije otkriven. Zvanicno priopcenje koje je potpisao zupanijski ministar Dragan Mandic, izdato je dva dana kasnije. U to vrijeme, Jozo Peric i skupina njegovih najblizih saradnika vec su sprovedena u mostarski Istrazni zatvor. Odlukom Opcinskog suda Capljina, Pericu je odredjen pritvor u trajanju od 30 dana.

Go Back

MANDIC NAJAVIO RAT KRIMINALU

Odobrenje za hapsenje Joze Perica i detaljnu reviziju poslovanja tvrtke Renner, zupanijski ministar policije Dragan Mandic dobio je izravno od najvisih duznosnika HDZ-a BiH.

Prije pocetka te akcije, ovaj mladi ministar iz Capljine koji je na toj funkciji, krajem prosle godine, zamijenio Valentina Corica, najprije je krenuo sa personalnim izmjenama koje su istovremeno oznacile razrjesenje duznosti nekih od ranije najblizih Coricevih suradnika i imenovanje novih kadrova.

Smijenjen je nacelnik policije u MUP-u Hercegovacko-neretvanske zupanije Oliver Jakesevic, a na njegovo mjesto imenovan Dragan Ostojic.
Dosadasnjeg nacelnika zupanijske krim-policije (hrvatski dio), Gorana Bilica zamijenio je Milan Skoko.
U mostarskoj Policijskoj upravi Jugozapad (smijenjen je dosadasnji nacelnik Jadranko Lovric, a imenovan Karlo Dzeba).
U PU Capljina nacelnika Zdravka Jovanovica naslijedio je Ivan Raguz.
Nakon sto su Jozo Peric i njegovi najblizi poslovni partneri (svi direktori u ovoj tvrtki uglavnom su sa Tukesom u blizem srodstvu) smjesteni na sigurno, vise inspekcijskih timova, predstavnika Zupanije i opcinskih vlasti (timovi su mjesovitog sastava, kako bi se izbjegla svaka mogucnost zloupotreba u istrazi) zapoceli su sa obimnim poslovima kontrole dosadasnjeg poslovanja svih pet poduzeca koji zajednicki cine stolacki koncern Renner. Dolaskom inspekcijskih timova, do daljneg je zatvorena i famozna stolacka Veletrznica.

ln400.gif (1105 bytes)

Ukoliko se prve informacije o poslovanju Renner-a pokazu istinite, a tvrdi se kako su inspekcijski nalazi puno gori nego sto se ocekivalo - sanse da se ovaj poznati svercerski punkt ponovo otvori za promet bit ce nistavne.

U tom ce smislu biti zanimljivo cuti i objasnjenje predstavnika sadasnjih i bivsih vlasti u Stocu, koji ce, sasvim sigurno, morati dati odgovor na pitanje kako se moglo desiti da Jozo Peric dobije urbanisticku saglasnost za izgradnju veletrznice.

Osim sto je znatnim dijelom podignutna na zemljistu stolackih Bosnjaka i Srba, te na opcinskim parcelama za koje tvrtka Renner nije platila niti kune, ambiciozni vlasnik veletrznice koja se na nekoliko kilometara proteze uz cestu Stolac-Berkovici, dobio je, cini se, i dozvolu da preusmjeri korito rijeke Bregave. I taj je suludi projekat, cija je jedina svrha da se za veletrznicu osigura sto vise prostora, Peric, nazalost, uspio u znatnoj mjeri realizirati.

Ukoliko hrvatske vlasti u Hrcegovacko-neretvanskoj zupaniji istraju i zapocetu policijsku akciju uspjesno privedu kraju (ovih smo dana dobili cvrsta uvjeravanja da ce tako i biti), Jozi Pericu, sasvim sigurno, sudit ce se za vise kaznenih djela organiziranog kriminala.

PANIKA MEDJU tzv. "TRGOVCIMA"

HRVATSKA ZAJEDNICA SVERCER-BOSNANezvanicno se pominju: - preprodaja ukradenih automobila, - nedozvoljena trgovina visokotarifnim robama (uglavnom alkoholom i cigaretama), - organiziranje lanca nelegalnog prebacivanja emigranata porijeklom iz azijskih zemalja u Hrvatsku i zemlje Zapadne Evrope...

Tvrtka Rener takva sranja nije mogla izvesti samostalno - postavlja se pitanje koliko ce, u tom slucaju, daleko ici istraga.

Dobro je poznato kako su u medju-poslovnim partnerima Joze Perica i vlasnici mogih UGLEDNIH zapadnohercegovackih tvrtki (mnogi medju njima protekli su vikend proveli u Makarskoj, Splitu ili Zagrebu - ali u velikom strahu!!!). Mnogi od njih su preko stolacke Veletrznice, nelegalno trgovali sa partnerima iz RS, odnosno Crne Gore i Srbije. U tom se smislu pominje i poslovanje poznate tvrtke "Hermes" iz Ljubuskog ciji je vlasnik Milan Lucic.

Policijski izvori u zupanijskom MUP-u prognoziraju da ce u narednih nekoliko dana biti uhapseno jos najmanje dvadeset osoba.

"Nedodirljivi" Jozo Peric Tukesa do juce je cvrsto vjerovao da je iznad zakona???

Sada je zaokupljen nalazenjem dobrog advokata
i pripremanjem svoje obrane.
Nazdravlje.

Uzeto iz revije SLOBODNA BOSNA,
broj 114, od 23.01.1999 godine

ln400.gif (1105 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back