Make your own free website on Tripod.com

 

Stolac: Kako tece povratak ?
halil_mulac.gif (23211 bytes)Miniranjem !

Nasilje i vandalizam ponovo u stolackoj opstini

Unisteno za mjesec i po 30 bosnjackih kuca

Vratilo se u Stolac hiljadu Bosnjaka

ln400.gif (326 bytes)
Mostar, 4.maja 1998. (NBNB-Internet)

asim_mulac.gif (23878 bytes)Visoki predstavnik, protektor za Bosnu, Karlos Vestendorp dobio je pismo od stolackog predsjednika vlade. Povod je bio ponovno paljenje kuca. Zakljucno sa jucerasnje tri, broj unistenih bosnjackih kuca u stolackoj opstini zaokruzen je na 30. Broj povratnika u Stolac, zasada, je hiljadu.

Nasilje i vandalizam ponovo dominiraju podrucjem stolacke opstine. Seriji miniranja i paljevine kuca, uglavnom vlasnistvo stolackih Bosnjaka, kantonalna policija pridodala je i jucerasnje miniranje od esktermista dvije bosnjacke kuce usred Stoca, i jos jednu u selu Pljesiva kula.
Predsjednik Opstinskog vijeca u Stocu Kemal Isakovic, koji funkciju zbog nekoopreativnosti stolackih Hrvata, jos umjesto u Stocu obavlja u izbjeglistvu u Mostaru, izjavio je za Radio-Slobodna Evropa da je o najnovijem vandalizmu pismom obavijestio Vestendorpa.

aca_begovic.gif (20973 bytes)Stolac je prvi gradic u Hercegovini u kojem je prije mjesec i po zapoceo organizovan povratak Bosnjaka, u skladu s programom koji je usvojila kantonalna vlada, a kantonalna policija i ministar Coric preuzeli obavezu da osiguraju miran i siguran povratak svim izbjeglickim porodicama. Procjenjuje de se za ovo kratko vrijeme u Stolac vratilo oko hiljadu ljudi, a da je u tom vremenu zapaljeno ili minirano vise od 30 kuca Bosnjaka, javlja Radio-Slobodna Evropa.

majstorija.gif (24009 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back