Make your own free website on Tripod.com

 

boskovic.gif (6091 bytes)Banana Republike

STOLAC - PREMLACIVANJE SFOR-a

ball_white.gif (858 bytes) Medjunarodni policajci u skrivenim prostorijama Policijske uprave pronasli skladiste oruzja i municije
ball_white.gif (858 bytes) Jozo Peric Tukesa, vlasnik tvrtke "Renner", uz koju se veze sav sverc na podrucju Hercegovine, te njegov portir Vide Palameta - glavni akteri
ball_white.gif (858 bytes) Nakon bivseg sefa policije Joze Matica (kojeg je smijenio Michael Steiner), gradonacelnika Pere Raguza (kojeg je smijenio Westendorp), ostavku, ne cekaajuci da bude smijenjen, podnio Mirko Boskovic
ball_white.gif (858 bytes) Nasa novinarka istrazila je detalje posljednjeg sukoba u Stocu u kojem su popularni "nepoznati pocinioci" umjesto povratnika-Bosnjaka pretukli i protjerali pripadnike medjunarudne policije i SFOR-a

KAO I SVE DOSADASNJE SUKOBE, I POSLJEDNJI JE PREDVODIO VIDE PALAMETA PO NALOGU SVOG SEFA JOZE PERICA TUKESE!

Dec. 19 1998
Pise: Suzana Mijatovic
ln400.gif (1105 bytes)

VIDE PALAMETA PO NALOGU SVOG SEFAuduci da niti u jednom od brojnih slucajeva napada na Bosnjake-povratnike, te paljenja i miniranja njihovih kuca (ukljucujuci i one koje su obnovljene sredstvima medjunarodne zajednice) lokalna stolacka policija nije identificirala pocinitelje, ukupno 24 clana inspekcijskog tima IPTF-a dobilo je zadacu da tijekom sedmodnevnog boravka u tom hercegovackom gradicu snime situaciju i razmotre djelovanje lokalnih policajaca u prevenciji nasilja usmjerenog protiv povratka izbjeglica. istraga je zvanicno zapocela 7. decembra.

Prvi nesporazumi izmedju lokalnih hrvac(ts)kih policajaca i clanova IPTF-ovog inspekcijskog tima pojavili su se nakon cetiri dana, kada su medjunarodni policajci unutar zgrade PU Stolac naisli na dvije zakljucane prostorije. Na uporno inzistiranje da se vrata otkljucaju kako bi i taj dio zgrade bio pregledan, hrvatski policajci odgovorili su negativno. Nakon visesatnog bezuspjesnog pregovaranja, u pomoc su pozvani vojnici SFOR-a, koji su najprije nasilno otvorili jednu prostoriju, da bi hrvatski policajci naknadno popustili i sami otkljucali druga vrata. U tom dijelu zgrade, u koji bosnjacki policajci nisu imali pristupa, pronadjena je veca kolicina vojne opreme (uniforme, maske i sl.), sanitecki materijal i sto je posebno zanimljivo, granate i streljiva. Nakon kracih konzultacija, pripadnici IPTF-a i SFOR-a dogovorili su se da jedno vozilo SFOR-a sto prije dodje u Stolac kako bi se konfiskovana oprema odvezla na sigurnije mjesto.

DOGOVOR KOD "FRENKIJA"

U medju vremenu, dok su pregovori u Policijskoj upravi jos uvijek trajali, samo nekoliko metara dalje , u obliznjem kaficu "Frenki" ciji je vlasnik Zlatko Maric, desetak osoba raspravljalo je kako sprijeciti SFOR i IPTF i sto prije, a po vec ustaljenom scenariju, organizirati demonstracije sirokih narodnih masa, odnosno "spontanog dogadjanja naroda". Tim je seoskim sastankom predsjedavao Vide Palameta, inace portir lokalnog mocnika i vlasnika tvrtke Renner - Joze Perica zvanog Tukesa.
Neki od svjedoka potvrdili su naknadno u razgovoru za nas list kako je upravo Zlatko Maric sa jos jednom osobom (ciji nam identitet nije poznat) svojim automobilom prvi blokirao vozilo SFOR-a dok je utovar zaplijenjene robe jos trajao. Manja skupina nezadovoljnika koji su se u rekordnom roku okupili ispred zgrade PU Stolac, za manje od pola sata, visestruko se uvecala. Nakon sto su dvojica nepoznatih mladica do zuba naoruzanim vojnicima SFOR-a zaprijetili zapaljivim flasama, SFOR se povlaci, ostavljajuci za sobom vojni kamion i svu konfiskovanu opremu?

Ohrabreni takvim ponasanjem SFOR-ovih vojnika, tacno u 15:30 sati, glavni organizatori na celu sa Vidom Palametom ulaze u zgradu Policijske uprave i pocinju nasumce udarati nenaoruzane pripadnike IPTF-a? Jedan sagovornik, vrlo blizak Regionalnom uredu medjunarodne policije u Mostaru potvrdio nam je kako je u tom divljanju lokalnih nasilnika najmanje jedan clan inspekcijskog tima tesko pretucen, mada zvanicnu potvrdu te informacije nismo uspjeli dobiti. Isti izvor tvrdi da su vojnici SFOR-a i medjunarodni policajci, zajedno sa pripadnicima IPTF-a koji stalno borave u Stocu, ovaj gradic napustili u kasnim poslijepodnevnim satima, te da su se po svoja vozila i opremu vratili tek sutradan.

Go Back

Objasnjavajuci trenutni odnos snaga unutar vladajuce politicke garniture u Stocu, sugovornik SB koji je zamolio da ostane anoniman, potvrdio je kako na cijelom prostoru juzne Hercegovine funkcioniraju dvije paralelne strukture upravljanja:
- zvanicna - koju cine korumpirani i jadni predstavnici vlasti bez politicke snage i volje da barem donekle urede kaoticno stanje na tom podrucju...
- i druga - nezvanicna skupina, koja se veze za tvrtku Renner, na cije su sumnjivo poslovanje vec u nekoliko navrata ukazivali i predstavnici medjunarodne zajednice u BiH...

Tvrtka Renner vlasnik je poznate stolacke veletrznice za koju se osnovano vjeruje da predstavlja jedan od znacajnijih punktova u 'evropskim' putevima sverca, i jednu od crnih tocaka u nedozvoljenoj trgovini robama iz Srbije i Crne Gore, preko BiH, do Hrvatske. (Nedavno su mostarski policajci na putu prema Nevesinju zaustavili dva luksuzna mercedesa za koje se ispostavilo da su ukradeni u Italiji. Vozaci kod kojih je pronadjen i veci broj bjanko-saobracajnih dozvola, priznali su kako su ukradene automobile na stolackoj veletrznici trebali isporuciti kupcima iz Crne Gore. Do promjene plana doslo je u posljednjem trenutku i to zbog blokade puta od Capljina-Stolac, koji su tog dana, zbog hapsenja Marijana Prce zvanog ESMERALDA, organizirali lokalni mjestani.)

Stolacka veletrznica izgradjena je na dijelu puta od Stoca prema Berkovicima (RS), vecim dijelom na opcinskom zemljistu, za koje, prema pouzdanim informacijama, vlasnik te tvrtke Jozo Peric ne placa ni minimalnu nadoknadu. Smatra se kako je tvrtka Renner financijska osnova za funkcioniranje paralelnih struktura, te da se sredstvima ostvarenim zahvaljujuci upravo nedozvoljenoj trgovini, isplacuju svi realizatori organiziranog sprecavanja povratka prognanih Bosnjaka i uspostave legalnih opcinskih vlasti.

KO STITI STOLACKE ESMERALDE

Marijan Prce zvani ESMERALDAide Palameta u ovoj tvrtki radi kao portir i medjunarodnim policajcima je dobro poznat jos od kada je prije nekoliko mjeseci sprijecio ulazak IPTF-a na njegovu veletrznicu.

Pripadnik iste skupine je i Marijan Prce zvani ESMERALDA, kojeg su vojnici SFOR-a nedavno uhapsili na kontrolnom punktu kod Stoca zbog nedozvoljenog posjedovanja oruzja (u akciji medunarodne policije obiljezenom kao akcija ESMERALDA). Prce je znao da se na punktu nalaze policajci SFOR-a. Oruzje je ipak ponio na punkt po naredbi svojih nalogodavaca kako bi izazivao incidente.

Lokalnoj policiji dobro je poznato da je Marijan Prce pretukao prognanog stolackog pjesnika - Hamu Elezovica, nanijevsi mu teske tjelesne ozljede, i to nakon sto je ovaj pokusao iz svog stana uzeti nekoliko sitnijih komada svog vlastitog namjestaja. Zbog napada na Elezovica, protiv Prce nikad nije podnesena kaznena prijava.

Jedan policijski izvor izjavio je u neformalnom razgovoru za nas list kako bi specijalna policijska postrojba iz Sarajeva mogla srediti sadasnju situaciju u roku od 24 sata, ako ne srediti - onda bar radikalno izmijeniti.

Zasto se to onda ne napravi u Stocu? Mozda Sarajevo ima odgovor. (op. CFS-a).

ZAHTJEVAMO OD CARLOSA WESTENDORPA DA SMIJENI ALIJU IZETBEGOVICA ILI CEMO GA GADATI SPAJALICAMA KAD OPET NAVRATI U STOLAC.

SLOBODNA BOSNA, broj 109, od 19.12.1998. godine.

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back