Make your own free website on Tripod.com

 

MOMCI KOJI SU DRMALI STOLAC
Novinarka "SLOBODNE BOSNE" boravila u Stocu u nedjelji u kojoj je cak i glupavi Valentin Coric konstatirao da je stanje nesnosljivo i da treba smjenjivati policajce

SITUACIJA U STOCU NESNOSLJIVA

PAZINOVA RIJEC SE NE PIKA

MOMCI KOJI ODLAZE

ln400.gif (326 bytes)

pise Danka Savic

DECKI KOJI SU DRMALI STOLAC

v.gif (500 bytes)alentin Coric, naivno je pokusao podvaliti medunarodnoj zajednici, predlazuci za rijesenje situacije u Stocu smjenu nacelnika PU Stolac i njegovog pomocnika za kriminalisticku policiju te pojacanje policijskih snaga u Stocu imenovanjem deset novih hrvatskih policajaca i deset novih bosnjackih policajaca. Racunajuci da jedna pokvarena jabuka kvari ostale - Coric je vjerovao da ce i ostali policajci odustati od akcije vidjevsi pored sebe okorjele kriminalce i psihopate obucene u policijske uniforme federacije.

Njegov zamjenik Dziho nije bio glup koliko je Coric vjerovao, te je medunarodnoj zajednici predlozio da se iz sepeta najprije odstrane pokvarene jabuke te da se pokvarenim policajcima odredi rok upotrebe i da se, prema ucinjenim nedjelima, adekvatno kazne i demobilisu. To bi dalo podstrek ostalim pripadnicima policije da ljudski odrade svoj posao. Sefkija Dziho je tom prilikom kazao:
boskovic.gif (6435 bytes)Nezadovoljan sam radom nacelnika PU Stolac Mirka Boskovica koji prakticno nista ne radi, ali vjerujem ministru Coricu kada kaze da on trenutno nema boljeg!

Mirko Boskovic mozda jeste ili nije sposoban da obavlja svoju duznost - to povratnike u Stolac ne brine puno. Ali kad postoji policajac koji ne samo da ne obavlja svoje duznosti vec pravi delikte kakvi su svojstveni najcrnjim i najzaostalijim africkim plemenima ili najcrnjim mafijaskim filmovima; onda se podrazumjeva da ti ljudi ne bi trebali nositi policijske uniforme.

Gospodin ministar Valentin Coric u vise je navrata konstatovao kako svi napori policije ostaju bez rezultata zbog toga sto druge kantonalne institucije ne funkcioniraju (posebno pravosudne). Stanje u PU Stolac je odraz i ukupne, nesredjene situacije u kantonalnom ministarstvu unutarnjih poslova. Ima mnogo objektivnih okolnosti koje stolacku policiju sputavaju u tome da obavljaju svoje duznosti te mnogi odgovorni za tu situaciju pokusavaju da mistificiraju stvarne uzroke.
feral_zivota_0150.gif (7531 bytes)ball_white.gif (858 bytes) Zdenko Goluza
ball_white.gif (858 bytes) Mato Krmak
ball_white.gif (858 bytes) Mladen Stankovic
ball_white.gif (858 bytes) Zlatko Jocevic
ball_white.gif (858 bytes) Robert Moro
ball_white.gif (858 bytes) Zdravko Papac
ball_white.gif (858 bytes) Pero Pazin
ball_white.gif (858 bytes) Mirko Boskovic
ball_white.gif (858 bytes) ...
i mnogi drugi iz plejade farizeja koji blijede, dugo ce vam pricati kako dva naroda ne mogu ziviti zajedno, kako postoje nekakvi povijesni prostori i tisucljecno sranje koja dva naroda dovode do nepomirljivih kulturnih razlicitosti... a radi se o obicnom lopovluku i kriminalu od koga pomenuti trenutno dobijaju a nemocni su da vide kako ce od istog vrlo brzo poceti gubiti.

Gore navedeni nastoje mistificirati situaciju u Stocu i direktno cine da se stvari ne rijesavaju. Medunarodna zajednica se drzi maksime pomirenja medu zaracenim stranama i ne zeli da upire prst u krivce jer zna da time potpisuje njihove presude. Madunarodna zajednica ne zeli da kaznjava, cilj je da se ljudima da mogucnost da se promjene. Pomenuti tipovi zive u ubjedenju da su nedodirljivi i da im se nista ruzno ne moze desiti. Ako se uskoro ne izmjene ili povuku oni ce biti sami kravi kada "vrag dode po svoje".
Ako sadasnji nacelnik PU Stolac treba da ostane na toj duznosti, mora se onda objasniti zbog cega? Ako sedam rukovodecih policijskih duznosnika treba biti smijenjeno, moraju se onda navesti cvrsti dokazi zbog kojih se to namjerava uciniti? Medunarodna zajednica je jos uvijek raspolozena za odlaganja, ali ako do neophodnog dokazivanja mora doci, nepovratom ce pasti mnoge samozvane zvijezde, presude ce biti potpisane - a izvrsenje tih presuda jako je tesko kontrolisati u situaciji kakva je sada u Stocu. To pomenuti jako dobro znaju, i znaju da se lako moze desiti da izvrsenje presude preko noci, samozvano, u svoje ruke, uzme neki bolesni muslimanski psihopata.

PAZINOVA RIJEC SE NE PIKA

Gradonacelnik Stoca Pero Pazin, misle povratnici, i nije los covjek ali njegova rijec se ovdje bas previse i ne slusa. Policija cesto obilazi grad i okolna sela ali povratnicima od toga nije nista bolje. Kada bi Pero Pazin obisao mjesta povratka to bi Bosnjacima donijelo vise sigurnosti nego sve policijske patrole zajedno. Pero Pazin to zna, medutim, pokazuje da se uopce i ne obazire na cinjenicu da se nekadasnji mjestani vracaju i da ih njegove strukture drze u smrtnom strahu i to na pragu 21 vijeka. Pero Pazin ne zaobilazi samo Bosnjake: pocetkom ovog mjeseca, nista bolje nije prosao ni medijator Federacije Christian Schwarz Schiling. Tokom njegove nedavne posjete Stocu umjesto razgovora sa nacelnikom Pazinom Schwarz Schiling je neplanirano obisao sela u koja su se vratili Bosnjaci i razgovore obavio sa povratnicima. Pero Pazin osjetio je takvu neugodu od evropske civilizacijske blizine, da je morao pobjeci kao sto neozbiljni adolescenti bjeze iz skole kad lose pripreme gradivo...

feral_govance.gif (518 bytes)

Koliko je utjecajan jadni Pero Pazin, otprilike toliko utjecaja ima i jadni nacelnik policije Mirko Boskovic koji uz sva raspoloziva sredstva i ljudstvo nije uspio rijesiti niti jedan teroristickih akt.

Bezbjedonosna situacija u Stocu je tako losa da je zabrinula cak i jadnog kantonalnog ministra unutrasnjih poslova Valentina Corica. On je, nakon eksplozija koje su koncem jula odjeknule u Pjesivac Kuli, najavio kadrovske promjene u policijskoj upravi Stolac, medju kojima je najznacajnija uklanjanje sa duznosti Zdenka Goluze, pomocnika nacelnika za kriminalisticku policiju. Na kraju je sam doveden do ostavke.

Koliko god straha sijali, koliko god bjede bljuvali, odvratne hercegovacke seljacine - jedna stvar ipak ostaje nepromjenjena:
stocani se ipak vracaju.

ln400.gif (326 bytes)

objavljeno u listu SLOBODNA BOSNA
Avgust 22, 1998

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back