Make your own free website on Tripod.com

 

NOVI INCIDENTI U STOCU
Atmosfera nekaznjavanja

u.gif (383 bytes) noci izmedju srijede i cetvrtka misija UN u BiH (UNMIBiH) obavijestena je da su u podrucju Stoca zabiljezene dvije nove eksplozije te da je jedna osoba ranjena, kazala je u cetvrtak na redovnoj konferenciji za novinare glasnogovornica UN u Sarajevu Keli Mur (Kelly Moore). Napomenula je da se detaljniji podaci jos traze. "Kako sam u utorak vec kazala, ovo sto vlada u Stocu u stvari je atmosfera nekaznjavanja (kriminalaca) i to je potpuno neprihvatljivo. Ujedinjeni narodi s ostalim visokim medjunarodnim duznosnicima danas namjeravaju pokrenuti ovo pitanje".
Napominjuci da nas izvjestaj s prijasnje press-konferencije, na kojoj je u utorak govoreno o incidentu u kojem su proslog petka dva bosnjacka povratnika ranjena bacenom rucnom bombom, zapravo ne odrazava pravi stav UN, Moorova je zatrazila da citateljima istaknemo kako je ona tom prilikom naglasila da tamosnji problem nije cisto policijski, vec politicki. "Postoji kultura nekaznjavanja na jugu Kantona sedam, kojoj se omogucuje da vlada u sadasnjoj politickoj klimi i to je ono sto se treba rijesiti prije nego sto se pomene pitanje sigurnosne situacije".

Na pitanje kome se treba obratiti zbog ove politicke dimenzije problema kad ne postoji volja lokalnih celnika, Moorova je u utorak kazala da je to pitanje za glasace, jer "glasanje nije samo ispunjavanje papirologije, vec ozbiljna i kljucna obaveza gradjanina u demokraciji". Dodala je, medjutim, da i medjunarodna zajednica mora imati ulogu u tome te da je situacija u Stocu dovoljno ozbiljna da ce, po svoj prilici, biti razmatrana na visim politickim razinama medjunarodne zajednice. Upitana tom prilikom s cim konkretno UNMIBiH nije zadovoljan kad se radi o istrazi lokalne policije vezane za incindent od proteklog petka, Moorova je saopcila kako opcenito postoji vise problema i s istragama koje provodi lokalna policija.
"Priblizavamo se (brojci) od gotovo 70 incidenata od pocetka ove godine i nismo bas bili zadovoljni nacinom na kojim su vodili istrage. U nekim slucajevima nisu adekvatno intervjuirani svjedoci ili se cak nisu ni uzele izjave svjedoka. Izmedju bosnjackih i hrvatskih policajaca u lokalnim policijskim stanicama nema prave komunikacije", istaknula je tada Moorova.

Minirane dvije bosnjacke kuce

MOSTAR - lako je na posljednjoj konferenciji predstavnika medjunarodnih organizacija u srijedu dato cvrsto obecanje da se sve preduzima da se sprijece napadi na bosnjake povratnike, desetak sati kasnije u okolini Stoca dogodile su se dvije eksplozije, u kojima je jedno lice povridjeno, a tri kuce minirane. Oko 20 sati, u selu Borojevici. zaselak Zabrdje, prema saopstenju Sluzbe za informisanje MUP-a HNK, minirana je kuca Ahmeta Djurjana. Usljed snazne detonacije povrijedjen je Mujo Djurjan, kome je prva pomoc ukazana u stolackom Domu zdravlja, a potom je prebacen u bolnicu Juzni logor u Mostaru. Prema informaciji od dezurnih ljekara, povrijedjenom je, usljed detanacije, ostecen vid, ali se nalazi van zivotne opasnosti. Samo deset minuta kasnije, u istom selu, u zaseoku Kremenac, minirana je kuca, vlasnistvo Mustafe Bilala, a od jacine detonacije ostecena je i susjedna kuca, vlasnistvo Mase Bilal. Povrijedjenih nije bilo, a istraga je u toku.

datum: 13.11.1998.
broj: 338
1997-98 CyberBosna

ln400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back