Make your own free website on Tripod.com

 

SUDJENJE GORANU VASICU
Vasic optuzen za ubistvo potpredsjednika Vlade RBiH Hakije Turajlica, 8. januara 1993. u transporteru Unprofora

Francuzi ponovo pozvani da svjedoce

Vasic optuzen za ratne zlocine nad Bosnjacima u Kasindolskoj ulici u Sarajevu tokom 1992. godine

Vasic optuzen za ratne zlocine nad zarobljenicima u nedzarickoj kasarni

m.gif (430 bytes)inistarstvo pravde Federaclje BiH obavijestilo je Kantonalni sud u Sarajevu da je zadao kratak rok da se uruce pozivi za svjedocenje nekadasnjim pripadnicima Unprofora pukovniku Patricu Sartru, naredniku Luigiju Cerei i redovu Eugenu Greeneru. Veliko vijece Kantonalnog suda odlucilo je da se francuski oficiri, koji su u utorak trebali svjedociti, pozovu na nastavak sudjenja Goranu Vasicu,19. novembra 1998.
Optuznica u sest tacaka tereti Vasica da je tokom 1992. godine pocinio ratne zlocine nad Bosnjacima u Kasindolskoj ulici u Sarajevu i zarobljenicima u nedzarickoj kasarni. On je optuzen i da je 8. januara 1993. u transporteru Unprofora ubio tadasnjeg potpredsjednika Vlade RBiH Hakiju Turajlica.
U utorak je saslusan vjestak balisticar Zlatko Medjedovic, koji je 13. januara 1993. uradio analizu zrna i cahura metaka pronadjenih u tijelu ubijenog Turajlica i u transporteru Unprofora. Iz Turajlicevog tijela izvadjena su tri zrna, a u transporteru su pronadjena jos tri. Tada je konstatovano da je rijec o mecima ispaljenim iz istog vatrenog oruzja kalibra devet milimetara.
Sud je Zlatku Medjedovicu i vjestaku-balisticaru Borislavu Stankovu nalozio da izvrse novu analizu metaka ispaljenih u Turajlica i pistolja pronadjenog prilikom Vasicevog hapsenja. Vjestak Medjedovic je rekao da bi ta analiza sa stopostotnom sigurnoscu odgovorila na pitanje da li su iz pistolja pronadjenog kod Vasica ispaljeni meci izvadjeni iz Turajlicevog tijela. Dosadasnje analize su pokazale da je Vasicev pistolj identicnog kalibra kao meci kojima je usmrcen potpredsjednik Vlade RBiH. Nova analiza bi trebala biti uradjena do 16. novembra.

ln400.gif (326 bytes)

Vasicev branilac Veljko Civsa predlozio je da se kao svjedok zamolbenim putem, iz bezbjednosnih razloga, saslusa Ognjen Vasic. Takvom nacinu saslusanja se usprotivila predsjedavaca Sudskog vijeca Amira Rizvic, pozivajuci se na Memorandum o razumijevanju o bezbjednosti svjedoka, koji su potpisali predstavnici Vlade FBiH i Vlade RS.
"Taj memorandum je samo formalan", kazao je Civsa.
Sudija Rizvic je zatim upitala predstavnika UN, koji prati tok sudjenja, zasto je Memorandum potpisan ako nece biti postovan. Odgovor nije dobila.

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back