Make your own free website on Tripod.com

 

7066 bytesMUP KANTONA SARAJEVO

Policija i vlasti u RS kradu?

Dec. 30 1998 - OSLOBODJENJE

Srbi Kraduolicija Republike Srpske i organi vlasti u ovom entitetu, zajedno sa organizovanim grupama kriminalaca, upetljani su u kradje automobila i druga teska razbojnistva na podrucju Krantona Sarajeva!!! - Ovo je na vanrednoj konferenciji za novinare u utorak izjavio Samir Rizvo, nacelnik Sektora kriminalisticke policije MUP-a Kantona Sarajevo. Rizvo je rekao da policija raspolaze pouzadnim podacima da je Vlada RS umijesana u kradje vozila, te da se preprodaja ukradenih automobila vrsi uz pomoc Direkcije za robne rezerve RS.

Na podrucju Kantona Sarajevo od reintegracije je ukradeno 950 vozila. Najveci dio plijena prebacen je u Republiku Srpsku, a dosta ukradenih automobila je zavrsilo u SR Jugoslaviji, Rusiji i Ukrajini. Policija je utvrdila da su 303 automobila prebacena u RS, a indentifikovano je oko 140 osoba koja se bave kradjom i prodajom ukradenih vozila. Uhapsene su 52 osobe organizovane u 18 grupa kriminalaca iz Republike Srpske i s podrucja Kantona Sarajevo.

Cetrnaest Sarajlija uspjelo je poslije kontakta sa kriminalcima iz RS, otkupiti svoje ukradene automobile. Samo u 11 slucajeva policija RS vratila je ukradena vozila nakon intervencije Kantonalnog MUP-a i IPTF.

"Policija RS je totalno neizainteresovana i bez volje da se ukljuci u otkrivanje kriminalaca".

Portparol MUP-a Kantona Sarajevo Adnan Kosovac podsjetio je na dva ubistva koja su pocinili kriminalci iz RS. Krajem 1996. godine u Gladnom Polju je ubijena Borjana Vukajlovic, a krajem prosle godine u Ilijasu Ermin Rapa. U oba slucaja je utvrdjeno da su ubice iz RS, ali oni nikada nisu privedeni pravdi.

ln_400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back