Make your own free website on Tripod.com

 

Detalji hapsenja zlocinca Gorana Jelicica

serb_flag.gif (9400 bytes)

Amerikanci u Bijeljini uhapsili veliku ribu patoloskog tipa

Sam sebe je nazivao srpskim Adolfom

Bosanski Srbi ubijali iz zabave

23. Januara  1998. (NBNB-Internet)

ln400.gif (326 bytes)

v.gif (500 bytes)ijest je, u svakom slucaju senzacionalna, SFOR je uhapsio 30-godisnjeg Gorana Jelicica, koji je jos u ljeto 1995 godine optuzen za ratne zlocine i genocid i povredu Zenevskih konvencija, i time postao jedan od sedmorice osoba koje Haski sud tereti za ovaj najtezi prijestup. Jelicic je uhicen rano u cetvrtak, i vec je istog dana prebacen u zatvor u Hag. Saslusanje Jelicica pocece u haskom sudu u ponedjeljak.

srpska_dobrovoljacka_marva.gif (6281 bytes)Sto je najneobicnije, Jelicic je jos 1995 godine u intervjuu za Vasington post, kada je saznao za optuznicu, izjavio da ce radije ubiti nego dopustiti da se izruci Hagu, a ispostavilo se da u uhicenju nije pruzao nikakav otpor. Kolege iz nizozemske TV-postaje 'Radio1' naglasili su da je uhvacena osoba koja je i velika riba i psihopat.

Tko je Goran Jelicic? Novinarima je sebe, u vise navrata, veoma hvalisavo opisivao sebe kao 'srpskog Adolfa', misleci dakako na Hitlera. Takvo misljenje o sebi izrazavao je pred zatocenicima logora Luka u Brckome. Prema izjavama svjedoka prilikom procesa potvrdjivanja optuznice, koje dijeli skupa sa jos 20 bosanskih Srba, ukljucujuci i Radovana Karadzica, receno je da je Jelicic osobno ubio 16 Muslimana.

U vise navrata, osjecajuci se sigurnim u Republici Srpskoj, doslovno je bacao rukavicu medjunarodnoj zajednici. "Samo me pokusajte uloviti" - ismijavao se Jelicic. Iza njega, nazalost, stoji serija teskih prekrsaja. Optuzen je 21. srpnja 95 godine za zlodjela pocinjena `92. Optuznica ga tereti da je osobno ubio 16 zatocenika, u funkciji zapovjednika logora Luka kod Brckog.

Poznavaoci situacije, tvrde da je rijec o psihopatu.

Sta je jos otkrila istraga?

Godine 1992 - Brcko i okolica bili su popriste surove kampanje etnickog ciscenja, kojom je doslovno pometeno nesrpsko stanovnistvo, mahom Muslimani i Hrvati. Dio zatocenika zavrsio je u logoru Luka u Brcko, kojim je Jelicic zapovijedao i isticao se surovoscu.

Ranije, istrazni tim Haskog tribunala je otpoceo ekshumaciju masovne grobnice uz logor, s pretpostavkom da je u njoj oko 400 zrtava.

ln400.gif (326 bytes)

Utorak 1. decembar 1998

HAG (Reuters) - Bosanski Srbin Goran Jelicic, bivsi strazar konclogora Luka u sjevernoj Bosni, ubijao je Muslimane iz zabave i terorizirao Srbe njihove simpatizere. Sada tridesetogodisnjak, Jelicic se svojim zrtvama predstavljao kao Adolf Hitler koji je uskrsnuo i vratio se da zatre muslimansko sjeme.

Svjedok na sudenju, iz sigurnosnih razloga predstavljen kao Svjedok-A, rekao je da je u konclogor Luka kod Brckog, doveden u Maju 1992-e. Tu je vidio Jelicica da ubija Muslimane doslovno svime sto je usput mogao da nadje: metalne, drvene sipke, cijevi, kamenje, nozevi, lanci... i bezbroj drugih rekvizita.

serb_flag_40.gif (6577 bytes)"Takvo nesto ne moze raditi normalno ljudsko bice. Samo zivotinja. Zivotinja bez savijesti, bez osjecanja... Samo djubre kao Jelicic moze ubijati iz zadovoljstva:, rekao je Svjedok-A. "Svoje zlocine Jelicic je cinio iz zadovoljstva i iz mrznje. Neko mu je mogao narediti da ubija, ali mislim da mu niko nije naredio da ubija na takav nacin".

Jelicic je priznao da je na svirep nacin ubio mnogo i mnogo ljudi, ali je odbio najteze optuzbe Tribunala - optuzbe za genocid. Cak i tako, ako se dokazu sva njegova ubistva, ceka ga dozivotna robija.

Svjedok-B tvrdio je da su se cak i Srbi plasili Jelicica: "Muslimani i Hrvati su ga se plasili jer su zatvorenici. Srbi su ga se plasili jer je bio njihov nadredeni. Svi su ga se plasili. Nije mucio zatvorenike sa ciljem da ih na kraju usmrti, on je prvenstveno uzivao da ih pati i da ih vrijeda i ponizava".

Sudije terete Jelicica da je dopustio da bude instrumentalizovan za sistemacko ubijanje nebrojenih zrtava u konclogoru Luka 1992-e.

Kad su ga NATO vojnici hapsili u njegovoj kuci u Bijeljini tvrdio je da je on u konclogoru Luka bio zapovjednik samo dvije sedmice.

Od 1993. kada je Tribunal osnovan, sacinjeno je 19 optuznica protiv 55 osoba. Tribunal je osnovan kao medunarodno tjelo za istrage i sudenje pociniocima ratnih zlocina na tlu bivse Jugoslavije.

GOSPODIN Jelicic je samo jedan od 25 vrlo sarenih ptica koje drze zatvorene u Tribunalu. Od tog broja je 12 BiH Hrvata, 1 Hrvat iz redova vojske Republike Srpske, 3 Muslimana, 1 Srbin iz Hrvatske i 8 Srba iz Bosne.

 

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back