Make your own free website on Tripod.com

 

DRAGAN GAGOVIC
feral_zivota_0090.gif (3901 bytes)

SVJEDOCENJA O DRAGANU GAGOVICU

990113 - informer

ln400.gif (326 bytes)

Skidaj se, pobicu ti djecu !

OSLOBODJENJE - Najmanje je vazno da li je tekst objavljen u Oslobodjenju, (12. januar 98), prije godinu, imao (kako tvrde nasi pouzdani izvori) vaznu ulogu u sacinjavanju dosjea Dragana Gagovica, jednog od onih pripadnika VRS, cije nas je lice sve donedavno gledalo sa Haske potjernice. No, pomenuti napis Zorane, nemoj me ubiti, a u kojem se govori o svirepom ubistvu tri clana porodice Klapuh, supruznika Hasana i Feride i njihove kcerke Sene, mogao bi i sada, kada se uveliko, na sve strane, a sa raznim pobudama, odgoneta kako je i zasto, zapravo, umro Gagovic, da bude pouzdan vodic do istine. Jednako kao sto je i proslog januara istraziteljima iz Den Haga puno pomogao u upotpunjavanju slike o zlocincima cijem je nemiru sadasnja adresa Foca. Ili, kako to neki Srbi vole izgovarati, "Srbinje".

Ubice i naredbodavci

U Foci, danas, prema nekim saznanjima danas zivi samo jedan Musliman, (cija je supruga Srpkinja), a prema popisu iz '91. bilo ih je 20.898 (bez onih sto su se izjasnjavali kao Jugosloveni ili kao 'ostali'), naslo jazbinu za svoje skrivanje, osim Gagovica, jos sedam optuzenih za ratne zlocine. Bile su to ubice Klapuhovih. Janko M. Janjic, koji je, podsjecamo, svojevremeno sokirao cijeli svijet izjavom sto ju je jedna novinarka tajno snimila, kako ce za pet hiljada maraka da isprica sve sto zna o klanju Bosnjaka. Radomir Kovac, ciji brat Milomir je takodje prisustvovao kada je Janjic, malo dalje od hidrocentrale na Pivi, dakle u Crnoj Gori, pucao prvo u Hasana, nekadasnjeg uglednog privrednika iz Foce. Radomir mu je potom pomogao da tijelo bace u ponor. Jedni tvrde da je Zoran M. Vukovic (drugi da je to bio Kovac) ustremio masinku prema Hasanovoj supruzi. I ona je uskoro bila mrtva.
"Zoka, nemoj me ubiti",
kazu svjedoci da je Sena, tek diplomirani inzenjer, istrcavsi iz automobila, bas tako molila mladica sa kojim je rasla u istoj ulici. Onda je sama skocila u provaliju.

Podgoricko sudjenje

Prica se potom nastavlja u podgorickom Visem sudu, cije je Veliko vijece, pod predsjedavanjem Petra Stojanovica krajem '96. definitivno ustanovilo da je rijec o klasicnom ratnom zlocinu  i trojici pomenutih, inace pripadnicima poznatog cetnickog odreda "Dragan Nikolic", potvrdilo najstrozije vremenske kazne (20 godina zatvora), dok je Vidoje Golubovic osudjen na osam mjeseci zbog pomaganja i sutnje. Kako je uopce doslo do tog procesa? Srusimo i tu iluzije. Ovaj je pokrenut, i vodjen, i zavrsen, tek nakon sto je izvjesni Bosanac o tom zlocinu informisao jednog senatora i dvojicu kongresmena, vrlo uticajne ljude u Americi. Oni su napisali pismo Momiru Bulatovicu, tadasnjem predsjedniku Crne Gore. Da li treba i isticati? Sve dok je trajao proces, klupe u podgorickom Visem sudu, gdje bi trebalo da sjede osumnjiceni, bile su prazne. Ubice su slobodno setale Focom. Ima svjedoka koji tvrde da su vidjeni i na Vracama. Sto, naravno, ne znaci da nisu silazili i u Sarajevo. Kakve sve ovo veze ima sa Draganom Gagovicem? On je ubijen, pise Nikola Poplasen komandantu Sfora Montgomeriju Migzu, napominjuci da je to ucinjeno bez dokazane krivice? Da li je, dakle, posrijedi, jos jedan teror medjunarodne zajednice nad neduznim Srbinom? Ubice Klapuhovih, koje su u "focanskoj optuznici" haskih istrazitelja (prvoj optuznici Tribunala u kojoj se seksualno nasilje tretira kao ratni zlocin) imenovane kao "pripadnici vojne policije ili paravojnih formacija" sa zadatkom da, navodno, bezbjedno isprate porodicu Klapuh iz Foce do Podgorice, dobile su u kancelariji njihovog nadredjenog. A to je bio sef policije, Dragan Gagovic. Nas izvor tvrdi da upravo ova cinjenica stoji i u dokaznom materijalu Viseg suda u Podgorici. Ali, stoji i jos jedna o kojoj smo, svojevremeno, i sami pisali. Gagovicu je, opet, i u ovom, kao i u mnogim drugim slucajevima, nadredjeni bio Vojislav Maksimovic, do rata kucni prijatelj s Klapuhovim. Cesto je boravio u Hasanovoj kuci, i u njegovoj vikendici na moru.

Maksimovicevo licemjerje

Kada se Foca nasla u vatrenom obrucu, i kada se iz Foce vise nije moglo izaci, Vojislav je obecao Hasanu:
"Ne brini, sredit cemo mi to... Poslacemo po tebe kola..."
Svjedok ovog razgovora je jos ziv.
Uskoro Klapuhovim dolazi Zoran Vukovic, objasnivsi:
"Dobili smo nalog od naseg rukovodstva da vas odvezemo..."
Utvrdjeno je da je nalog dat u Gagovicevoj kancelariji. Ako Gagovic (i Maksimovic) nista nisu znali, sta su uradili da se ubice, vec identifikovane, kazne? Da li je razlog necinjenju samo diplomatska supljina izmedju Crne Gore i BiH, odnosno izmedju SRJ i nase zemlje? Poplasen tvrdi da je Gagovic ubijen bez dokazane krivice. Ne bismo se ovoga puta zadrzavali na onom sto je o njegovoj nevinosti sroceno u Den Hagu. Podsjetimo. Maja '93., Oslobodjenje je objavilo dosje o zlocinu nad zenama. Jedna osoba (1978. godiste), cije smo rijeci naveli u tekstu pod naslovom Bjezi od Karamanove kuce, kazuje:
"Do kraja aprila prosle godine (misli na '92.) u Gacku je bilo mirno, relativno mirno... A onda u plamenu pocese nestajati muslimanske kuce... Moji odlucise da bjezimo u Borac... I tamo su do nasih usiju dopirale svakojake price, jeza je kroz tijelo prolazila od njih, pa majka odluci da idemo i odatle... Kod Uloga nas presretose cetnici, strpase u kamion i odvezose u Kalinovik... Dobro pamtim taj datum. Bio je prvi april '92, negdje oko podneva, kada u nasu ucionicu bahnuse dvojica. Kasnije cu saznati da se jedan zove Dragan Kunarac, a za drugog, koji je uvijek bio uz njega, znam samo da mu je nadimak Gaga."

serb_flag.gif (9400 bytes)"Vodimo je na ispitivanje", rekao je Kunarac pokazavsi na djevojcicu.

"Od tada svoje vise nisam vidjela, niti vise ista znam za njih."

Petnaestogodisnjakinja je potom pricala, do u detalje, svoj put do Foce, preko Miljevine, do Karamanove kuce.

"Od tada, bio je sesti ili sedmi dan avgusta, sve do 21. marta ove godine ('93.) kada cu biti razmijenjena, nije bilo dana a da nisam bila silovana. Prvo je to ucinio Nedo Samardzic iz Bilece, onda Pero Elez, treci je bio Nikola Brcic iz Trebinja"...

Kunarac iz ove price predao se nedavno sam haskim istraziteIjima. U istom dosjeu, u tekstu "Silovanje duse", objavili smo ovo svjedocenje:
"U moj je stan dosao Gagovic, sa jos dvojicom nepoznatih, za koje bih, prema njihovom govoru, rekla da su Crnogorci. Poceli su da pretresaju stvari, i onda su odveli moje dvije malodobne kcerke u sobu. Sa njima ce jedan od neznanaca i ostati. Drugi mi je naredio da se skidam. Nisam htjela. Zaprijetio mi je da ce pobiti djecu. Prvo me je on silovao, a onda i onaj drugi. Na kraju je to ucinio i Gagovic... Poslije su mi jos pretresali kucu, uzeli sav nakit, pare, pasose. Otisli su rekavsi da ce mi djecu poklati, ako bilo kome sta kazem. Sutra su dosli ponovo. Cim su zalupali, ja sam sa djecom pobjegla, kroz prozor..."

Ubice u obrucu

Svaka dilema oko nevinosti onih ciji se likovi nalaze na haskim potjernicama najmanje je gubljenje vremena. Prezivjelim iz focanskog i iz svakog drugog naseg pakla, to je i ponizavajuci cin. Naravno, postoji sud. Ipak, upitajmo se: Kome, zapravo, vise odgovara mrtav nego zivi Gagovic? Svejedno, nas izvor tvrdi da je samo pitanje vremena kada ce se i zvanicno otvoriti dosje Vojislava Maksimovica. Tvrdi i to da se svaki njegov korak budno motri. O ostalima da i ne govorimo. Zato je danas vrlo vjerovatno da Janko Janjic, ubica Hasana Klapuha, umjesto da trazi nekoga ko ce za njegovu pricu da plati 5.000 maraka, sam toliko vec nudi onome ko bi ga izveo iz Foce. Ako takvoga tamo ima. Jer, opet je obruc oko toga grada. I Janjicu se moze desiti bijeg, u ponor. Kao i Gagovicu, kao i Hasanovoj kcerki. Ubice idu stazom svojih zrtava. Za Senom, milom djevojkom, pametnom, lijepom, mladom, i sada mnogi zaplacu.

ln400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back