Make your own free website on Tripod.com

 

Ceh placaju gradjani
Ekonomske (ne)prilike u SR Jugoslaviji

Predratni standard ne treba ocekivati pre kraja prve decenije narednog stoleca

b.gif (411 bytes)eograd, 11. maja (NBNB-Internet). U ocekivanju sankcija medjunarodne zajednice, u Beogradu su iskristalisana dva dominantna, suoprotna raspolozenja. Nemir, ocigledno na svakom koraku, obuzima obicne ljude, dok se vlast ponasa kao da niko nije ni pomenuo nove sankcije. I jedni i drugi imaju osnova za takva reagovanja. Ljude obuzima strah ako ni
zbog cega drugog ono zbog svezeg secanja na vrijeme i dah prethodnih sankcija.

serb_flag_40.gif (6577 bytes)Svako je mogao posle pocetnog busanja u patriotska prsa da podvuce crtu koliko mu je opao standard i eventualno tek da nasluti koliko je vremena neophodno za oporavak. Strucnjaci procenjuju da povratak na predratni standard ne treba ocekivati pre kraja prve decenije narednog stoleca. Ako Srbija ne imadne uspesnu politiku, onda prognoze idu do osnovanog straha za elementarno prezivljavanje.

Kada srpski premijer javno obeca, kao sto je to uradio ove nedelje, da osnovne namirnice nece poskupeti i da ce ih biti dovoljno u prodavnicama, onda ljudi, iz iskustva, jurnu da napune kucne rezerve. Vlada je iz Budzeta izdvojila novac za nadoknadu gubitaka proizvodjacima osnovnih namirnica, medjutim, voda ce uskoro probiti na drugom mestu jer su dugovanja Budzeta korisnicima usluga javne potrosnje odavno premasila sumu od milijardu americkih dolara. Znak nervoze omakao se saveznom ministru: on je pozvao ljude da ne letuju izvan svoje drzave?

Ako se desi da strane kompanije prekrse zakon o zabrani saradnje sa Srbijom (kao u vreme prethodnih sankcija, kada su krisom s Jugoslavijom poslovale firme iz zapadne Evrope i Amerike), bilans ce biti isti: zaradice stranci, susedi i ovdasnji mocnici, a ceh ce platiti ionako siromasno stanovnistvo.

Zoran Jelicic iz Beograda
Radio-Slobodna Evropa

ln_400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back