Make your own free website on Tripod.com

 

serb_flag_40.gif (6577 bytes)CEO SVET JE PROTIV SRBA !POCETAK "ONOGA"

Srbi Se Zajebavaju

Jevrem Brkovic link_down.gif (49 bytes)

a_srbisezajebavaju05.gif (22073 bytes) a_srbisezajebavaju06.gif (23433 bytes) a_srbisezajebavaju09.gif (20669 bytes)
a_sloba_background.gif (9602 bytes) a_srbisezajebavaju03.gif (16111 bytes) a_srbisezajebavaju04.gif (33432 bytes)
a_srbi_seru02.gif (24897 bytes)           a_srbisezajebavaju07.gif (19785 bytes)

ln400.gif (1105 bytes)

Jevrem Brkovic

1brkovic.gif (4533 bytes)
Emigrant, disident, covjek sa stapom - vratio se u Crnu Goru. Napustio ju je u doba njene srbizacije, vraca se u doba njene crnogorizacije. Cini se da je i tastinu sveo na razumnu mjeru.

Srpska Mitomanska Svestrpski narod nije nista osvetoljubiviji, ni nacionalno prenapregnutiji od hrvatskog, bosnjackog ili crnogorskog. Ali on ima tu nesrecu da njegovu mitomansku svijest, koja je opet rezultat dvjestogodisnjeg istorijskog nesporazuma u samom njegovom bicu, predstavlja velikosrpski vrh, koji tu svijest neprekidno pretvara u imperijalne pretenzije Srbije da porobi sve oko sebe.

BRKOVIC: Ako analizirate srpsku  istoriju, nacete da su gotovo sve srpske vodje makar  poreklom Crnogorci. Uzmite samo vodje Prvog i Drugog srpskog ustanka. Srpski istoricari dobro znaju, iako to prikrivaju, da je Karadjordje bio Crnogorac, da je Milos Obrenovic kao dijete od dvije godine donesen iz Crne Gore, i da su sve srpske vojvode onog doba vodile porijeklo iz Crne Gore. To nikako ne znaci da srpski narod ne postoji izvan toga crnogorskog fenomena. To je nekakva srpska kob. To je njihova tragika. Umjesto da izaberu autenticnog Srbina, njima je prijemcivije bice Slobodana Milosevica, crnogorca. - Sta je to u srpskom bicu da radije prihvata strani element nego svoj autenticni, srpski? To je pitanje.

Na njega Srbi moraju sami da odgovore.

A Crnogorci, smatrajuci da se svakoga dana trebaju dokazivati, postaju, simbolicno receno, veci katolici od pape. Zasto Srbi vole takve Crnogorce? Vidite samo:
ball_white.gif (858 bytes) Slobodan Milosevic
ball_white.gif (858 bytes) Radovan Karadzic
ball_white.gif (858 bytes) Dragoslav Bokan
ball_white.gif (858 bytes) Arkan
ball_white.gif (858 bytes) Ceko Dacevic
ball_white.gif (858 bytes) ...

Zamislite zemlju u kojoj kuvar postaje vojvoda. Gdje to ima?!
Srpsko bice se toga mora osloboditi.
Ko je u posljednjih dvije stotine godina vodio Srbiju? Crnogorci, Hercegovci i nesto malo autenticnih Srba. Crnogorci se njima prosto namecu sa svojom violentnom svijescu, s uzasnim, groznim pretenzijama da su soli srpske, s teorijom da je srpski covjek radnik koji gleda u zemlju i od zemlje zivi, a da crnogorac dolazi sa nekakvih nebeskih visina, da je bogom dan da misli i gleda u nebo. Znate li da metafora da su Srbi nebeski narod - u stvari nije srpska?

DANI: Nego cija?

BRKOVIC: Crnogorska! Tu metaforu su mu podmetnuli Crnogorci. Znate li ko?

DANI: Ko?

Matija Beckovic. To je njegova izmisljotina. Kao i ona da:
"bol Srbije zbog Kosova bije".
To je on napisao davno, u jednoj svojoj pjesmi.
Govorio je da je Kosovo "najskuplja srpska rec" i slicne gluposti.
A znate li da Srbi uopste ne razumiju Matiju Beckovica?
On pise cistim crnogorskim jezikom, koji ovi uopste ne razumiju.
Oni njega politicki upotrebljavaju.
On im takav treba.

DANI: I sada taj Matija Beckovic dolazi da usred Crne Gore i negira, ne samo crnogorsku naciju nego i drzavu.

BRKOVIC: Morate ga razumjeti. On treba da odradi posao koji su mu dali. Postavlja mu se pitanje: Kakvi ste vi to Srbi kada cijela Crna Gora tvrdi da nije srpska zemlja? Matija Beckovic je umislio da Crnu Goru Srbiji donese kao ono kada se djevojke udaju - u prciju. A ko ovdje prihvata Beckovica? Ta svijest, bolje reci taj prirepak svijesti, samo zato da bi opravdao svoje istorijske zablude u odnosu na sopstveni narod. Zato on u Kucima, na proslavi Dana Marka Miljanova, lupeta takve gluposti tako da mu ni oni njegovi vise ne vjeruju i ne aplaudiraju. Slusajte:
zamislite pjesnika koji vrsi smotru Vojske Jugoslavije,
i to je pjesnik?
I on nastupa u ime humanizma?!

DANI: Izgleda, gospodine Brkovicu, da nijesmo imali srece s pjesnicima.

BRKOVIC: To je tacno! U ovom ratu mi smo imali jedan fenomen. Imali ste pjesnike humaniste, koji su se istinski borili protiv takve svijesti, koji su bili protiv rata i ubijanja. S druge strane, postojali su Radovan Karadzic, Nogo, Dogo... i toliko nekakvih noga i djoga koji su pripremali ovaj rat i uzivali u njemu. Bilo bi dobro kada bi pri Haskom tribunalu postojalo odjeljenje za pjesnike i ratne huskace, koji su, na neki nacin, opasniji od samih izvrsitelja. Tu spada velika grupa srpsko-crnogorskih pjesnika. I ne zaboravite - novinara.

DANI: Zanimljivo je da niko iz Udruzenja pisaca Srbije do dana danasnjeg nije javno osudio ovo sto se danas desava Albancima na Kosovu. Vi, crnogorski pisci, uradili ste to vise puta.

BRKOVIC: I to je tacno. Znate i sami da su crnogorski pisci i pjesnici uvijek bili protiv svakog nasilja nad drugim narodima. Uzmite jednoga Sretena Perovica, Sretena Asanovica, Mladena Lompara. Sjetite se samo velikog crnogorskog pisca Mirka Kovaca, koji je, vidjevsi sta se sprema i sta ce se dogoditi, zbog toga sto je o tome pricao, zaradio izgnanstvo iz Beograda od strane Seseljevih jurisnika. Mi smo uvijek bili protiv. Medjutim, moramo reci da je bilo velikih i casnih srpskih pisaca intelektualaca. Bogdan Bogdanovic i Rade Konstantinovic su duhovne piramide srpstva. Oni su se javno eksponirali protiv srpskog hegemonizma, protiv etnickog ciscenja i genocida.

DANI: Gdje je, po Vasem misljenju, mjesto Novaku Kilibardi - piscu?

BRKOVIC: On je izuzetna pojava. To je najkontraverznija licnost u crnogorskom bicu. Sjetit cete se da je poceo kao Crnogorac sa srpskom svijescu. Ta svijest je nekad bila mozda militantna, ali Kilibarda nikad nije tvrdio da nije Crnogorac. Iz Narodne stranke, ciji je predsjednik, na samom pocetku je izbacio parolu - sa Srbijom da, ali pod Srbijom nikad.

DANI: A danas se njegovim djelom i likom bavi Vojska Jugoslavije.

BRKOVIC: To opet lici na Kilibardu. A lici i na Crnu Goru. Jedan covjek koji je poceo sa srpskom svijescu, danas vrlo temeljno stoji na crnogorskim i drzavnim pozicijama. Njega interesuje drzava Crna Gora, a to je korak do nacionalne svijesti. Kilibarda je Vojsku Jugoslavije nazvao okupatorskom, i to je istina. Istina koju drugi zvanicnici nijesu izgovorili. Mozda nijesu mogli. Cini mi se da Djukanovic sada vodi jedinu i ispravnu politiku. On je sprijecio utapanje Crne Gore u Srbiju, pretvaranje nase drzave u srpski primorski srez. On ima oslonac u narodu. Znate, 10. januara 1990. godine Crna Gora je pala, a 14. januara se vec po Podgorici, Cetinju i drugim mjestima cula pjesma Nikad nece Crna Gora bit obala srpskog mora. To crnogorsko bice se odmah pobunilo i shvatilo kuda sve to vodi. Djukanovic se na to bice naslonio. To bice postoji, egzistira i ono nervira VJ. Vojska ne juri Kilibardu zbog njega samoga, nego zeli da dokaze da Crna Gora nije nikakva drzava, ali i da opomene sve "narodnjake" da pripaze i da razmisle sta njima moze da se desi kada se ovako postupa sa potpredsjednikom Vlade.

DANI: I ne samo narodnjake. Vojska prijeti novinarima, hapsi gradjane... Dosta ste pisali protiv te vojske. Plasite li se?

BRKOVIC: Vojska je vec presla svaku mogucu liniju normalnog ponasanja. To je tipicno okupatorska vojska. Ponasa se kao da je u okupiranoj drzavi. To je ona linija iz 1918. godine, kada je vojvoda Misic generalu Milutinovicu, komandantu okupatorskih trupa u Crnoj Gori, poslao depesu: "Crnu Goru smatrati okupiranom zemljom." Sada njima takve depese dolaze od Milosevica, od njegovog kerbera, njegovog sluge i piona - Momira Bulatovica. Traze da se izazove gradjanski rat, da se izazovu neredi, da bi vojska mogla da intervenise. To smo ipak nekako prebrodili, provlaceci se izmedju kapi.

DANI: Kako tumacite to da je Crna Gora ipak izbjegla rat sa Srbijom?

BRKOVIC: Ovo nije nas rat. Nas rat nije bio ni 1990, kada su Crnogorci, na poziv Momira Bulatovica, koga je instruirao Milosevic i Kadijevic, otisli na Dubrovnik i Konavle.
To je najveca sramota u istoriji Crne Gore.
Kosovo je dio srpske istorije, dio njihove memorije - vise nego teritorije. Hvala bogu da Crnogorci nijesu jos jednom otisli da pogresno ginu za srpstvo. Epsku svijest i mitologiju treba zaboraviti. Mislim da je NATO-pakt svojim bombama, svojim vazdusnim ratom protiv Srbije, najavio kraj toj svijesti.

Srbi se moraju zapitati, ostavljajuci sve mitove na stranu, ko ih je do ovoga doveo. Oni, na pragu 21. vijeka, imaju sasvim unistenu Srbiju. Mi imamo ocuvanu Crnu Goru.

Dosta su Crnogorci kada u Rusiji pada kisa, u Podgorici otvarali kisobrane. Taj soj epskih Crnogoraca izumire. Nista poslije ovoga rata nece biti isto, pa ni Crna Gora. Ona ce biti suverena, nezavisna i kompaktna. Okrenuta Evropi.

ln_400.gif (326 bytes)

Razgovarala: Tamara NIKCEVIC (Podgorica)
Nezavisni magazin DANI, 1999.
Objavljeno u broju 105 DANA, 4. juni / lipanj 1999.

Go Back