Make your own free website on Tripod.com

 

- I civile ubijaju, zar ne -
SUDJENJE ZA OTMICU PUTNIKA U STRPCIMA

Dusko Petrovic:
Nakon likvidacije otetih putnika u Visegrad je licno dosao vojvoda Seselj i novcano nagradio otmicare.

Vojislav Seselj:
Ne bi me zacudilo da me je taj Petrovic optuzio da sam licno ubio Dzona Kenedija.

pise: Marko VUKOVIC
ln400.gif (326 bytes)

seselj.gif (11420 bytes)KO "IGRA" NA SESELJA

d.gif (426 bytes)DA LI je poceo da se dize veo sa misterije "Strpci", ili ce i posle sudskog procesa nedavno otpocetog u Bijelom Polju, gradicu na severu Crne Gore, sve ostati podjednako tajnovito i bez dokazane krivice izvrsilaca i organizatora ovog zlocina? Ovo pitanje namece se nakon prve nedelje sudjenja Nebojsi Ranisavljevicu, stolaru sa osnovnom skolom, nastanjenom u Despotovcu, bez zaposlenja, ocu troje dece iz dva braka, koga optuznica tereti da je kao pripadnik srpskih paravojnih formacija ucestvovao u otmici i likvidaciji putnika iz voza Beogrda - Bar, u zeleznickoj stanici Strpci, 27. februara 1993. godine.
Meni je zao ovih porodica, ali ja nemam nista sa otmicom putnika u Strpcima. Nikada nisam ucestvovao u akcijama sa Lukicem, niti u bilo kakvim akcijama protiv civilnog stanovnistva - izjavio je 34-godisnji Ranisavljevic pred sudskim vecem.

Lukic Milan, kojeg pominje optuzeni, je inace ozloglaseni komandant srpske paravojne formacije "Osvetnici", koja je terorisala muslimanski zivalj nastanjen u istocnoj Bosni. Protiv njega i njegovog najblizeg saradnika Bobana Indjica, aprila 1994. pokrenut je i sudski proces zbog zlocina u Strpcima, ali su oni vrlo brzo i pod nerazjasnjenim okolnostima pusteni na slobodu. Zvanican stav bio je da nema dokaza. Ubrzo nakon toga Lukic je odlikovan u Republici Srpskoj i prica se da i danas zivi slobodno i dosta bogato u rodnom Visegradu.
Advokati Nebojse Ranisavljevica odbranu temelje na pobijanju iskaza kojeg je njihov sticenik dao prilikom hapsenja oktobra 1996. godine, tvrdeci da je bio fizicki maltretiran, mucen i na kraju prinudjen da potpise optuznicu koju su drugi sastavili. Iako se Ranisavljevic ranije nije zalio na tretman crnogorske policije, cinjenica da tom saslusavanju i njegovom eventualnom priznanju zlocina nisu prisustvovali advokati, ostavlja dosta prostora za spekulacije.

Optuznica nije bazirana samo na iskazima Ranisavljevica - i to je po njega otezavajuca okolnost. U procesu ce biti saslusani kondukteri voza iz kojeg su oteti putnici, pratioci - policajci, kao i otpravnik voza u Strpcima. Krunski svedok, surak optuzenog Ranisavljevica, takodje Despotovcanin, Dusko Petrovic vec se pojavio pred Sudom. Za razliku od svog zeta, Petrovic je ponovio iskaz dat pre nepune dve godine - da je putnike iz voza broj 671 otela paravojna formacija kojom je komandovao Milan Lukic, Srbin iz Visegrada, a u cijem sastavu su bili i Ranisavljevic i Petrovic. Otmicari su potom putnike odveli do brane u Visegradu, pobili ih i tela bacili u Drinu. Petrovic je pred sudom, na prilozenim fotografijama 19 otetih, prepoznao njih sedmoro.

Uloga Stanisica i Marasa
Ono sto je obelezilo prvu nedelju procesa nije optuzba za Ranisavljevica, vec za potpredsednika Vlade Srbije i lidera SRS Vojislava Seselja!

Pomenuti krunski svedok Petrovic je pred sudskim vecem izjavio da je, nakon likvidacije otetih putnika, u Visegrad licno dosao vojvoda Seselj i novcano nagradio otmicare!

Ovaj proces bi se pretvorio u farsu, bilo da se Ranisavljevic oslobodi zbog nedostatka dokaza, ili osudi izmedju pet i 20 godina zatvora, koliko se predvidja Zakonom, kao glavni protagonista zlocina u Strpcima.
Samo direktno dokazivanje citavog plana otmice, koji je ocito postojao, i onih koji su vukli konce, moze opravdati otpocinjanje sudjenja Nebojsi Ranisavljevicu. Cinjenica da proces prate i predstavnici Haskog tribunala, Visokog komeserijata UN, Helsinskog komiteta i Fonda za humanitarno pravo, govore da su ocekivanja i domace i inostrane javnosti velika.
Crnogorska vlast je pred iskusenjem - jer treba da pokaze koliko je spremna da se suoci sa tamnim mrljama svoje proslosti. Proces je, istina, vrlo komplikovan i slozen, jer ako se tragovi budu dosledno i bez kalkulacija pratili, sud moze zakucati i na vrata mnogo znacajnijim licnostima od Nebojse Ranisavljevica, koji je, zasad, jedini optuzeni.

1996-1998 Nezavisna Svetlost

ln400.gif (326 bytes)

4:23 PM 10/10/98
(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back