Make your own free website on Tripod.com

 

carladelponte (9551 bytes)Koke su hodale natraske

Na adresu Medjunarodnog suda u Den Hagu skoro ce stici jos jedna tuzba. Kako je javila izvjestiteljica Glasa Amerike Branka Vujnovic iz Beograda, ovoga puta protiv snaga NATO-saveza.

Tuzba medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Den Hagu. Dokazi prikupljani tri godine.

Od posljedica NATO-granatiranja (osiromasenim uranijom) paljanske kokoske pocele hodati natraske.

Navodno bombardiranje radio-aktivnim streljivom bila omiljena tema beogradskog tiska proteklih godina.

ln400.gif (326 bytes)

n.gif (361 bytes)Udruzenje Srba iz Bosne i Hercegovine, sa sjedistem u Beogradu, sljedeceg tjedna podnijet ce tuzbu Medjunarodnom sudu za ratne zlocine u Hagu protiv osoba odgovornih za bombardiranje vojnih i civilnih ciljeva u republici Srpskoj radio-aktivnim streljivom. Podizanje tuzbe najavio je, juce, na konferenciji za novinare, predsjednik udruzenja Vuk Jamedzija.

Zrakoplovstvo NATO-snaga, tokom akcija 95 godine, koristilo je streljivo kalibra 30 milimetara, cije je zrno izradjeno od osiromasenog urana 238, velike gustine, tvrdoce i probojne moci - rekao je Jamedzija. Prema njegovim rijecima, upotreba radio-aktivnih materijala tog tipa potpada pod medjunarodne konvencije o naoruzanju i tretira se kao ratni zlocin. Udruzenje Srba iz BiH prikupilo je relevantne dokaze da su posljedice upotrebe
ovog tipa municije strasne i dugotrajne, a registriran je povecan broj anomalija kod ljudi, zivotinja i biljaka na bombardiranim podrucjima, receno je na konferenciji.

Na pripremu tuzbe cekalo se tri godine, jer je prikupljanje dokaza kao i samo dokazivanje u takvim slucajevima sporo. Opsezna medicinska dokumentacija, kojom je potkrijepljenja tuzba, bit ce objavljena u ovdasnjem tisku, rekao je predsjednik Udruzenja Srba BiH u Jugoslaviji. On je apelirao na domace i medjunarodne institucije koje se bave istrazivanjem upotrebe nukelarne energije u humane svrhe, da podrze njihovu tuzbu Haskom sudu. Receno je takodje da tuzba nije radjena u suradnji s vlastima Republike Srpske.

Inace, price o navodnom bombardiranju radio-aktivnim streljivom ciljeva u Republici Srpskoj, te pogubnim posljedicama bile su omiljena tema beogradskog tiska proteklih godina. Kao najzanimljivi, ostao je upamcen tekst provladinog dnevnika Vecernje novosti, u kojem se nabrajaju jezive anomalije nakon bombardiranja, te navodi slucaj kokoski iz Republike Srpske, koje su, nakon akcije zrakoplova NATO-snaga, pocele ici natraske.

pise: Branka Vujnovic.

ln_400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back