Make your own free website on Tripod.com

 

Kosovo KOS-ovcima

Srbi Su Se Zajebavali

Nakon Svega - Nista!

KOPNI LI MRZNJA NA KOSOVU?

Radmila Trajkovic, predstavnik Srpskog nacionalnog vijeca Kosova i Metohije u Privremenom administrativnom vijecu Kosova

Naim Maljoku, predsjednik Partije liberalnog centra i bivsi visoki oficir Oslobodilacke vojske Kosova

Njih dvoje pristali su na ono sto se cini nemogucim kada su u pitanju kosovski Srbi i Albanci. Pristali su na:

dijalog

O nasilju na Kosovu
Razgovarao: Omer Karabeg

Gospodjo Trajkovic, mislite li da se ovo sadasnje nasilje na Kosovu moze zaustaviti ili ce ono i dalje eskalirati?

TRAJKOVIC: To zavisi od medjunarodne zajednice. Od dana potpisivanja mirovnog sporazuma srpska zajednica na Kosovu i Metohiji dozivljava strahoviti egzodus. Preko 240.000 Srba je bukvalno proterano, 80 manastira i crkava je sruseno, preko 120.000 Srba je u jednom danu ostalo bez radnih mesta, gotovo svi gradovi su etnicki ocisceni osim sestine Kosovske Mitrovice.

MALJOKU: Ja precizno ne znam brojke koje iznosi gospodja Trajkovic o tome koliko je Srba zivelo na Kosovu i koliko ih proterano. Vaznije je da se svi odmah ukljucimo u proces stabilizacije na Kosovu. Na Kosovu su sada prisutni UNMIK i KFOR. Oni su dosli da bi nam pomogli u procesu stabilizacije. Ali oni ne mogu sami da stabilizuju ovaj region ukoliko se svi mi ne ukljucimo u taj proces. Odnekud treba poceti. Ja mislim da bi i Srbi trebalo da se ukljuce, da se registruju kao biraci, da se registruju njihove politicke partije i da izadju na izbore kako bismo stvorili vlast na Kosovu. Situaciju na Kosovu ne mogu smirivati samo Albanci ili samo Srbi ili samo stranci. Situaciju na Kosovu ne mozemo smirivati neprekidnim ponavljnjem nekakvih brojki i procenata.

 


Gospodine Maljoku, da li su sadasnji napadi na Srbe dio plana da se oni protjeraju sa Kosova, kao sto tvrde predstavnici Srba?

MALJOKU: Ja sam siguran da je rec o pojedinacnim incidentima. Ne kazem da su malobrojni, kazem da nisu planirani. Pojedinci su iskoristili ovaj vakuum, ovo bezvlasce i bezakonje na Kosovu. Oni napadaju ne samo Srbe nego i Albance. Mi smatramo da svi zajedno treba da stvaramo normalno stanje na Kosovu kako bismo svi ziveli slobodno.

TRAJKOVIC: Gospodin Maljoku, kao bivsi pripadnik OVK, zna da je Vojsku Jugoslavije i institucije drzave Jugoslavije proterao sa Kosova pre svega NATO, a ne nikakva Oslobodilacka vojska Kosova. Zbog toga Srbi traze, kao sto su to prije trazili i Albanci, da im medjunarodna zajednica obezbedi miran zivot na Kosovu. Govoriti danas o izborima na Kosovu, to je za srpsku zajednicu zaista iluzorno. Moj put do kancelarija UNMIK-a u Pristini je nesto sto treba snimiti - ispred mene ide ogromna pratnja, a ja se vozim u blindiranim kolima. KFOR me prati i unutar prostorija UNMIK-a, s obzirom da ni radnici UNMIK-a koji su srpske nacionalnosti, nisu, nazalost, postedjeni teroristickih akata i ubijanja. Cak i kad idem u toalet, prate me snage KFOR-a.

MALJOKU: Ko je koga na Kosovu proterivao, na koji nacin je otisla srpska vojska, to u ovom trenutku nije bitno. Vazno je da su tu medjunarodne snage. Ja mislim da stvaranje vlasti na Kosovu treba odnekud poceti, a taj pocetak je registrovanje partija ovde na Kosovu i izlazak na izbore. Sto se tice gubitaka o kojima govori gospodja Trajkovic, svi mi smo dosta izgubili u ovom ratu.

Naravno da svi Srbi koji ovde imaju kuce i imanja, treba da se vrate.  Svi zajednicki treba da radimo na stvaranju uslova za povratak SVIH na svoje. Nijedna albanska partija na Kosovu nema u svom programu sprecavanje povratka bilo kome.

TRAJKOVIC: Zaista mi uliva optimizam kada jedan bivsi borac OVK, kao sto je gospodin Maljoku, razmislja o Srbima na ovaj nacin i meni je drago sto to cujem. Mi vrlo dobro znamo da je Severnoatlantska alijansa bombardovala Srbiju i rusila nase gradove, u kojima je ginulo civilno srpsko stanovnistvo da bi albanska zajednica danas mogla ovde da zivi i da bi se mogli vratiti svi oni koji su bili proterani sa Kosova i Metohije.

MALJOKU: Ja ne bih govorio o ratu na Kosovu.
Za napade NATO snaga na Srbiju sigurno nisu krivi Albanci,
nego srpska vlast i srpska politika, od koje treba da se distanciraju i Srbi sa Kosova.
Ja bih zeleo da ovaj rat sto pre zaboravim.
On je bio jako tezak za Srbe,
ali jos tezi za Albance.
Srbi treba da se suoce sa istinom,
da shvate da nisu u srednjem veku.
da se, napokon, okrenu buducnosti.

Gospodjo Trajkovic, gospodin Maljoku kaze da se treba okrenuti buducnosti i da je to sada glavni zadatak. Slazete li se s tim?

TRAJKOVIC: Da, svakako. Medjutim, na Kosovu se desilo mnogo zlocina. Gospodin Maljoku kaze da nece da govori o ratu, ali moramo da govorimo o zlocincima. Nas patrijarh je kazao: "Bolje da budem mrtav covek nego ziv zlocinac." Moram da vam kazem da je na Kosovu previse civilnih zrtava i sa jedne i sa druge strane. Ljudi koji su cinili zlocine moraju da odgovaraju.

Gospodjo Trajkovic, Vi ste rekli da svi oni koji su pocinili zlocine na Kosovu treba da odgovaraju. Haski sud je za sada optuzio Slobodana Milosevica - smatrate li da on treba da idu u Haag?

TRAJKOVIC: Apsolutno. Ako se dokaze krivica, zasto da ne? Ako imaju argumente da nisu ubijali, ja racunam da ce ih sud osloboditi. Od kazne za zlocin ili za podsticanje na zlocin ne bi trebalo da bude zasticen niko.

MALJOKU: Svi koji su pocinili zlocine na Kosovu treba da idu u Haag. Stvarno mi je drago sto gospodja Trajkovic ima takvo misljenje o Haskom tribunalu. Ali Haski tribunal nije priznat u Srbiji i ne znam u cije ime gospoda govori ???

Kad je rijec o zlocinima, sada imamo situaciju da Albanci prikupljaju evidenciju o srpskim zlocinima, a da Srbi prikupljaju evidenciju o zlocinima Albanaca. Cini mi se da ce situacija na Kosovu postati normalna onda kada Srbi budu prikupljali evidenciju o srpskim zlocinima, a Albanci o albanskim. Sada, medjutim, svako osudjuje zlocine one druge strane.

MALJOKU: Sada je to tako, medjutim, mislim da cemo nakon izgradnje zajednicke vlasti, u kojoj ce biti i predstavnici Srba i predstavnici Albanaca, zajednicki poceti prikupljati podatke o svim zlocinima. Prvo treba izgraditi zajednicku vlast.

TRAJKOVIC: Slusam gospodina Maljokua i ne mogu da se otmem zelji a da ga ne priupitam cime je ratovao kao komandant OVK. Da li je pucao bombonama ili mecima?

MALJOKU: Gospodja Trajkovic pita na koji nacin sam ja kao komandant OVK ratovao. Ja sam onaj Maljoku koga je srpska propaganda proglasila mrtvim, ako se secate, saopsteno je da sam ja ubijen 23. aprila 1998. godine. Inace, ja sam u redovima Oslobodilacke vojske Kosova od pocetka rata na Kosovu, nisam pucao bombonama nego mecima, ali pridrzavajuci se svih konvencija kojima su me ucili u vojnim akademijama. Ja sam bio i ranjen u Juniku 25. jula 1998. godine. Kao sto vidite, na svu srecu, nisam mrtav, ziv sam i predsednik sam Partije liberalnog centra. Cilj moje partije je da dogovorom, podvlacim dogovorom, zajednicki gradimo Kosovo kao samostalnu drzavu, koja ce biti integrisana u demokratski svet i Evropu, i ja se nadam da cu to i doziveti, kao sto sam doziveo i slobodu Kosova.

TRAJKOVIC: Gospodin Maljoku je rekao da je zavrsio vojnu akademiju. Kada bih mu sada ponudila da zajedno sa generalom Pavkovicem pravi zajednicku vojsku, zanimalo bi me kakav bi bio njegov odgovor.

MALJOKU: Koliko ja znam, Haski tribunal ima nekog posla sa generalom Pavkovicem. Ja sam spreman da gradim i vojsku i drzavu sa svakim Srbinom koji nije pod istragom zbog ratnih zlocina - a zna se sta se smatra ratnim zlocinom.

Ako se slazete, da zavrsimo ovaj razgovor.

TRAJKOVIC: Zahvaljujem gospodinu Maljokuu sto je govorio na srpskom jeziku da bih mogla da ga razumem.

MALJOKU: Hvala i Vama. U Srbiji se kaze: govori srpski da te ceo svet razume. Eto, govorio sam jezikom koji ceo svet razume.

Objavljeno u broju 162 DANA, 7. juli / srpanj 2000.
Copyright Nezavisni magazin DANI, 2000.

Srbi su opet pobedili - kao i onda !

Go Back