Make your own free website on Tripod.com

 

Nece Alija - Hoce Paraga

SVE JE U REDU !
Protjerano je i pobijeno civilno bosnjacko i hrvatsko stanovnistvo s pola drzavnog teritorija. 500 hiljada Bosnjaka i 400 hiljada Hrvata napustilo je svoje domove.

HRVATSKA STRANKA PRAVA 1861

SDS treba ukinuti

Bosnian Congress USA

h.gif (174 bytes)rvatska stranka prava 1861 i njen predsjednik Dobroslav Paraga uputili su ambasadoru SAD u BiH Tomasu Mileru, visokom predstavniku Volfgangu Petricu i direktoru Medjunarodne grupe za krize Dzemsu Lajonu prijedlog za zabranu Srpske demokratske stranke Bosne i Hercegovine. U pismu HSP se istice kako se nakon opcinskih izbora pokazalo da se rat nastavlja drugim sredstvima i da je pet godina nakon potpisivanja Daytona u RS "apsolutni pobjednik izbora SDS, koju je utemeljio ratni zlocinac Radovan Karadzic i optuzenik u Hagu Momcilo Krajisnik. Analizirajuci ratno i poslijeratno razdoblje navodimo dokaze o zlocinackom djelovanju politicke organizacije SDS i trazimo zabranu njenog djelovanja", kaze se pismu HSP i navodi kako je pod rukovodstvom SDS u BiH izvrsen najveci genocid, urbicid i kulturocid u Europi poslije Drugog svjetskog rata. HSP konstatira kako je protjerano civilno bosnjacko i hrvatsko stanovnistvo s pola drzavnog teritorija, te da je 500 hiljada Bosnjaka i 400 hiljada Hrvata napustilo svoje domove, jer je sprovedeno etnicko ciscenje radi stvaranja drzave u drzavi - Republike Srpske. Navodi se kako je tokom rata u BiH ubijeno 160 hiljada Bosnjaka, trideset hiljada Hrvata, uglavnom civilnih zrtava, da je u vrijeme srpske blokade i granatiranja Sarajeva u organizaciji SDS u glavnom gradu poginulo 10 hiljada civila, kako je od bosanskih Srba i njihovih paravojnih jedinica unisteno 534 dzamija i 321 vjerski objakat ...
Aktualna srpska vlasta SDS sprijecava povratak prognanika, a najbolji primjer za to je slucaj Bratunca, kada je u organizaciji medjunarodne zajednice u svibnju/maju ove godine posla grupa Bosnjakinja u autobusu posjetiti svoje predratne domove i grobove svojih najblizih", podsjeca Hrvatska stranka prava 1861. No, dio odgovornosti za zlocinacko djelovanje SDS, Hrvatska stranka prava 1861 pripisuje i Stranci demokratske akcije, ciji lider Alija Izetbegovic, a prema knjizi Ricarda Holbruka, nije sprijecio zabranu Srpske demokratske stranke. "Rezultat te zakulisne politike "tajne diplomacije" je neovlasteno priznanje RS, iako su svi celnici SDA sa Alijom Izetbegovicem na celu dali zakletvu da ce postivati Ustav RBiH na temelju koga je drzava medjunarodno priznata, a narocito cjelovitost i suverenost drzave u avnojevskim granicama..., navodi HSP.

HSP zato od visokih duznosnika medjunarodne zajednice trazi da zabrane djelovanje SDS u interesu postivanja medjunarodnoga prava i provodjenja Dejtonskoga sporazuma. "Jedino takvim radikalnim zahvatom moze se sprijeciti daljnje jacanje srpskih nacionalistickih snaga i nastavljanje rata u miru, koji ce eskalirati u otvoreni oruzani sukob poslije povlacenja medjunarodnih vojnih snaga", kaze se u pismu HSP 1861. Na kraju ova stranka dodaje kako je njen zahtjev o zabrani djelovanja SDS nuzan uvjet za stabiliziranje politickih, ekonomskih i drustvenih odnosa u BiH, njenu integraciju, prikljucenje europskim institucijama, te slobodnom, demokratskom razvoju u skladu sa dostignucima moderne civilizacije.

Se. KURTOVIC
Bosnian Congress USA
http://www.hdmagazine.com/bosnia

ln400.gif (326 bytes)

22. Juni 2000
(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back