Make your own free website on Tripod.com

 

Hrvatska politicka frazeologija, frazetinologija ili frazicologija...
Pseudo-povijesne polemike su postale temeljna obiljezja hrvatske politike. Energiju trosimo na raspravu o stvarima o kojima ne mozemo donijeti nikakvu razumnu odluku.

Hrvatski politicari ponasaju se kao da se Vlada sastoji od jednog jedinog ministarstva:
Ministarstva za povijest i obnove i prepravke te povijesti

ln400.gif (326 bytes)

o.gif (526 bytes)Okrenutost proslosti, svakodnevno inzistiranje na Hrvatima kao najstarijem evropskom narodu, pretvaranje parlamentarnih rasprava u pseudo-povijesne polemike, su postala temeljna obiljezja hrvatske politike. Kuda to vodi? U svakom slucaju, ne vodi u napredak. To, dakako, proizvodi vrlo los psiholoski ucinak, potice autistican, konzervativan mentalitet, a onda iz takvoga mentaliteta ne moze proizici ni drustveni ni materijalni razvoj.

Usmjeravajuci nasu paznju na proslost (sto je klasican trik) da ne bismo vodili racuna o stvarnosti, (to nije nikakav izum HDZ-a), tjera nas da veliki dio svoje energije trosimo na raspravu o stvarima o kojima ne mozemo donijeti nikakvu razumnu odluku, pa da uistinu sve nacionalne energije do daljega posvetimo raspravi o tome , primjerice, da li je Macek trebao 1941 prihvatiti ili ne njemacku ponudu. O tome mozemo stotinu godina raspravljati; okupiti najpametnije, najupucenije ljude i svijet; cak mozemo donijeti odluku i zakljucak sto je Macek trebao napraviti, medjutim, ne mozemo promijeniti historijsku situaciju iz 1941 godine.

Te rasprave spadaju u historiografiju. O njihovim rezultatima se moze i treba kriticki raspravljati u javnosti, medjutim, operativna vlast nema tu sto raditi. Ona ima vrlo precizne resore:
gospodarstvo
kultura
skolstvo
obrana
...
Time se operativna vlast treba baviti! A oni se svi ponasaju kao da se nasa Vlada sastoji od jednog jedinog ministarstva Ministarstva za povijest i za obnove i prepravke te povijesti - kazao je za Glas Amerike Ivo Zzanic, slobodni hrvatski pisac i urednik

priredio Zeljko Matic
BOSNA2000

ln_400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back