Make your own free website on Tripod.com

 

Hocemo da i MOSTAR bude Glavni Grad necega
Kome se sve ruga Jadranko Prlic

ln400.gif (326 bytes)

Pise: Ivan LOVRENOVIC

a.gif (473 bytes)ko bude po volji HDZ-ovaca glavni grad Federacije Bosne i Hercegovine nece biti Sarajevo, nego Mostar. Jadranko Prlic tu ideju iznosi vec nekoliko mjeseci, a nedavno ju je, ocevidno kao stranacki nosac zvuka, ponovio i Ivan Prskalo, zamjenjujuci se sa Safetom Orucevicem na stolici mostarskoga gradonacelnika.  Nije najvaznije, ali u razmatranju ovoga prijedloga zgodno je poceti od povijesne tradicije. U nestabilnoj i diskontinuiranoj bosanskoj povijesti, mnogo puta mijenjala su se simbolicna ili stvarna administrativna sredista zemlje, ono sto se danas zove glavnim gradom. Visoko, Bobovac, Kraljeva Sutjeska, Jajce - u razdoblju Bosanskoga Kraljevstva; u vrijeme Osmanlija - Banja Luka (do 1639. godine), Sarajevo (do 1697.) Travnik (do 1850.), a od tada do danas samo Sarajevo.

Kad je Hercegovina stekla prvi put nekakav nasiluboga zaseban status nakon sto su Ali-pasa Rizvanbegovic i Smail-aga Cengic izdali Husein-kapetana Gradascevica i njegov autonomisticki bosanski pokret, te je Carigrad Ali-pasi to platio davsi mu Hercegovinu kao licni arpaluk, dignuvsi hercegovacki sandzak na rang pasaluka pocetkom tridesetih godina 19. stoljeca. To je ukinuto nakon tridesetak godina, kada je opet sva Bosna transformirana u jedinstven vilajet.

Zauzevsi Bosnu 1878. godine, Austro-Ugarska je iz svojih razloga uvela, do tada nepoznat, dvoclani sluzbeni naziv zemlje: Bosnien und Herzegowina, ali u stvarnom administrativnom smislu to nije znacilo nikakav posebni status Hercegovine. Svi kasniji sustavi samo su mehanicki naslijedili taj austrougarski patent.

Valjda svjesni ove velike praznine, HDZ-ovi mostarofili od nevolje demonstriraju gotovo nevjerojatnu maniru: ne pozivaju se na povijesnotradicijske razloge "od stoljeca sedmog", ili kojega vec...

No, i to bi bilo bolje od onoga na sto se poziva Prlic. Posljednjih godina, otkako je morao polaziti skolu diplomatskoga ponasanja i umijeca hodanja po parketima, kao i "principijelnog" oglusivanja o javna pitanja u vezi s njegovom dreteljskom karijerom, taj covjek je savladao "vjestinu zejtina". No, svojoj ocito duboko prirodjenoj potrebi za cinizmom, za soljenjem rana kao nacinom javne komunikacije, on katkad tesko odolijeva. Tako je svoju ideju o Mostaru obrazlozio "argumentom" da Mostar treba i zasluzuje biti glavnim gradom Federacije zato sto je on multietnican grad, za razliku od Sarajeva, koje je sve vise grad jednoga naroda. Nije nikakav problem pogoditi zasto bi Mostar HDZ-u i Prlicu trebao kao glavni grad. Ratovali su za njega, proglasavali su ga stolnim hrvatskim gradom i glavnim gradom Hrvatske Republike Herceg-Bosne, srusili su mu Most, sve senluceci i hvaleci se kako su srusili "simbol vjekovnoga tlacenja", porucivali urbi et orbi da:

na cosku mostarskoga samostana stoji najistocnija granica katolicanstva kao bedem protiv islama

feral_govance.gif (518 bytes)

Docekivali su u Mostaru Franju Tudjmana, da im on objasni tko su i sto su, i sto trebaju raditi u "opcenacionalnom interesu" i u "strateskom interesu Republike Hrvatske"... Sve su to radili, a hvajda nikakva: rata nisu dobili, a Mostar, eto, sad - multietnicki!

Prostacko ruganjeKad se zna kakvu je nakazu od nekad doista multietnickoga Mostara pokusao i dobrim dijelom uspio napraviti Prljavicev HDZ (nastavljajuci uciteljski trag Perisica i Karadzica), onda se njegovo pozivanje na danasnju multietnicnost grada ne moze dozivjeti drukcije nego kao prostacko ruganje.

A Sarajeva sto se tice, - ministar je tehnicki u pravu kada kaze da je ono danas vrlo slabo stalo sa svojom multietnicnoscu. Medjutim, on je posljednja osoba na svijetu koja ima pravo uopce govoriti o tomu. Ako je, naime, njegov federalni ortak, SDA, danas za to najodgovorniji, kao sto jest (na sto on, nesumnjivo, aludira), put za takve uspjehe utrli su mu i model pokazali malo stariji i u tom poslu efikasniji ortaci - Karadzicev SDS i Prlicev HDZ.

Ne mislim da je samo po sebi garancija srece i idealnoga rjesenja sto je Sarajevo glavni grad Bosne i Hercegovine i Federacije Bosne i Hercegovine. Ima nesretni taj grad itekako mnogo neplacenih dugova i krivica prema svojoj zemlji, fatalnoga neznanja te svoje zemlje i nemarenja za nju, i nekad dok je bila cijela, i sad kad je daytonizirana... No, to pak nema nikakve veze s HDZ-ovom argumentacijom protiv Sarajeva; njima je na umu, naime, samo jedno - kako napraviti sto dublji, sto strukturalniji lom posred Bosne i Hercegovine, kako u miru (prisilnom, daytonskom) izmajstorisati ono sto se nije moglo u ratu. Administrativno-simbolicka situacija, u kojoj bi Banja Luka bila srediste jednoga, Mostar drugoga entiteta, a Sarajevo apstraktno srediste sve apstraktnije Bosne i Hercegovine - njima se, naravno, cini savrsenim rjesenjem: uvodom u raspad.

Medjutim, svi oni koji misle da je Prlicev - HDZ-ov prijedlog nepotreban, neprihvatljiv, neumjestan, iz bilo kojih razloga neostvarljiv, neka ne zure s okladama. U ovoj zemlji sve moze biti, to jest, nista se ne zna dok se vjecni koalicijski partneri, SDS, HDZ i SDA, ne dogovore, a oni se mogu dogovoriti i na najcudniji i na najstetniji nacin, kao tisucu puta do sada, samo ako nadju nekakav zajednicki interes, razumljiv samo njima.

Objavljeno u broju 88 DANA
9. NOVEMBAR / STUDENI 1998.
Copyright Nezavisni magazin DANI, 1998.

ln400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back