Make your own free website on Tripod.com

 

Spijun koji je VOLIO Beograd
NAKON HAPSENJA FRANCUSKOG MAJORA

BRISEL (REUTERS)
f.gif (153 bytes)rancuski major, optuzen da je odavao vojne tajne Nata Beogradu, nije bio u mogucnosti da jugoslovenskim vojnicima otkrije koje su ciljeve saveznici namjeravali gadjati pri vazdusnim napadima, izjavili su izvori bliski Natu. Major Pjer Bunel, koji je radio u francuskoj misiji u sjedistu Nata u Briselu, bio je upoznat sa preliminarnim planovima... ali ne i sa  specificnim ciljevima, kaze izvor iz Nata.

Major Pjer Bunel je u subotu uhapsen u Parizu pod sumnjom da je spijunirao za stranu zemlju. Cetrdeset i sestogodisnji major priznao je da je predavao tajne dokumente jugoslovenskim vlastima ali ne za novac, vec zbog "prosrpskih osjecanja". (???)

feral_govance.gif (518 bytes)

Ovo hapsenje vrlo je uznemirujuce za Francusku, posebno kada se sjetimo i majora Gurmelona iz Bosne, koji je osumnjicen da je obavjestavao Radovana Karadjica o Natovim planovima za njegovo hapsenje.
Francuska je porekla novinske izvjestaje da je Gurmelon pokvario planove Nata da uhapse ovog ratnog zlocinca, ali je potvrdila da je imao sumnjive kontakte u Bosni.
Diplomatski izvori iz Brisela govore, suprotno medijskim spekulacijama, da Bunel nije imao pristup preciznim planovima za napad, vec samo opstim informacijama. Jedan vojni izvor kaze da je Bunel mogao znati koji je broj napada planiran i koja ce biti njihova ucestalost, ali da nije mogao znati tacne mete.

Francuska je podrzala vojnu prijetnju Nata Srbiji i ponudila je 40 svojih aviona za ovu misiju. Diplomatski izvori rekli su da je Bunelove aktivnosti otkrila francuska obavjestajna sluzba.
Sam ministar odbrane obavijestio je sudske vlasti o ovom slucaju, kaze jedan zvanicnik iz Pariza.
Bunel je bio visi asistent francuskom generalu koji sjedi u Vojnom komitetu Nata i mogao je imati pristup visoko povjerljivim dokumentima. Francuska je, inace, izvan ujedinjene vojne komande Nata, ali saradjuje u onim pitanjima oko kojih se slozi da saradjuje.

ln400.gif (326 bytes)

(Tekst izmjenjen bez odobrenja autora)
2000, Community of Friends of Stolac

Go Back